Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Klopotčeva sobota na Virštanju (foto, video)


V soboto so na Virštanju tradicionalno praznovali Klopotčevo soboto, praznik, ko v Društvu vinogradnikov Virštanj – Kozjansko slovesno privzdignejo klopotec. Letošnji praznik pa je Virštanjčanom prinesel še eno pridobitev. Razveselili so se obnovljenih prostorov Banovine, kjer je občina Podčetrtek v sodelovanju s Turizmom Podčetrtek, virštanjskimi vinogradniki in ostalimi partnerji vzpostavila Center za promocijo vina, kulture in turizma.

Pridobitev, v kateri je zaživela sodobno urejena vinska klet za promocijo in degustacijo vin in večnamenski prostor, kjer bodo vzpostavili zanimivo predstavitev vinogradniške in vinarske dediščine, so s prerezom traku slavnostno odprli župan Podčetrtka Peter Misja, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja, predsednik društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko Jože Jug in Alina Cunk Perlič iz Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

Več o novi pridobitvi si preberite tukaj.

Ob prazniku so s podelitvijo priznanj domači vinogradniki sklenili tudi lokalno ocenjevanje vina, na katerem je bilo ocenjenih sedemdeset vzorcev vina. Kot je omenila predsednica ocenjevalne komisije enologinja Darja Bovha, se je tudi vinski letnik 2020 izkazal po svoji izjemni kakovosti, in dobil oceno od prav dobro do odlično

Domači vinogradniki so nato zbrano množico nagradili še s postavitvijo klopotca, ki je potekala na star način. Privzdignili so ga ročno, nato še nekaj pesmi zapeli ter zbrano druščino povabili na malico in kapljico domačega rujnega. Slavje je na Virštanju potekalo do poznih večernih ur. Že v otvoritvenem delu sta zapeli Vokalna skupina Pozna trgatev in Vokalna skupina Emine, popoldne in zvečer pa so se obiskovalci zabavali ob zvokih ansambla Jug.

 

 

 

 

 

 

Kaj so ob otvoritvi Centra za promocijo vin, kulture in turizma povedali župan Peter Misja, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja in predsednik vinogradnikov Virštanj-Kozjansko Jože Jug si oglejte v spodnjem video prispevku:

 

 

Pa še nekaj drobtinic glasbenega programa:

 

Vabljeni k ogledu fotogalerije:

E. Š.