Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Virštanju zaživel vinarski in kulturni center


Klopotčeva sobota je vinogradnikom z Virštanja prinesla veliko veselja tudi zato, ker so ob prazniku pridobili obnovljeno poslopje Banovine, v katerem je občina uredila Center za promocijo vin, kulture in turizma. Z investicijskimi vlaganji je Občina Podčetrtek zagotovila dodatno ponudbo na podeželskem območju Obsotelja in Kozjanskega, s tem pa želi v turizem vpeti del lokalne kulture in dediščine vinogradništva in vinarstva.

Nekdanje gospodarsko poslopje Banovine, zdaj preurejeno v center za promocijo vin, kulture in turizma v lasti občine Podčetrtek prinaša novost v turistični ponudbi tega kraja in šrišega območja. V kletnih prostorih so uredili sodobno vinsko klet, v nadstropju so pridobili prostor za druženja in razstave.

Kako je pridobitev zaživela, so na sobotni novinarski konferenci predstavili direktor GIZ Turizma Podčetrtek Boštjan Misja, župan Podčetrtka Peter Misja, predsednik Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko Jože Jug in Anita Čebular iz Razvojne agencije Sotla.

V kletnih prostorih so skozi obnovo v zadnjem letu uredili dva prostora, namenjena predstavitvi in degustaciji vin. Ena izmed pomembnih pridobitev je enomat za avtomatizirano  degustacijo vin, kakršnega v Sloveniji, kot pravijo, še ni zaslediti. Enomat omogoča, da bodo lahko obiskovalci degustirali vrhunska buteljčna vina lokalnega okolja, seveda pa bodo lahko kasneje izbrano buteljko tudi kupili. Za realizacijo ideje se je investitor povezal z italijanskim podjetjem Enomatic, vodilnim podjetjem na področju inovativnih sistemov za hranjenje in strežbo vina na kozarec. V prostorih tako vzpostavljajo tudi prodajalno vin in drugih lokalnih izdelkov.

V nadstropju so uredili večnamenski in promocijski prostor, ki bo z nadaljnjo vsebino, to je z namestitvijo sodobne elektronske in tehnološke multimedijske opreme, dobil funkcijo predstavitve in promocije lokalne dediščine. Za slednje so že pridobili sredstva iz razpisa za digitalno inoviranje kulturne dediščine. Prostor bodo opremili do konca tega leta, v njem pa bo mogoče preko 360-stopinjskih posnetkov spoznati delo in običaje v vinogradu ter se seznaniti z drugimi značilnostmi okolja.

Center Banovina je bil do sedaj neizkoriščen objekt. Z ureditvijo prostora za degustacije vin in kulinarike ter interaktivnih vsebin ga želijo spremenili v element 5-zvezdičnega doživetja, pravi Boštjan Misja in dodaja: »Ponovno smo v Podčetrtku dokazali, da znamo sodelovati. Center Banovina je šolski primer turistične valorizacije kulturne dediščine. Z vzpostavitvijo Centra bomo vsebinsko sledili trendom v turizmu in za naše goste pripravili butično doživetje, ki bo temeljilo na vinu, kulinariki, zgodovini in kulturi. Opirali se bomo na lokalno okolje, saj bomo predstavljali ponudnike območja Obsotelja in Kozjanskega. V sklopu projekta smo kot partner pripravili delavnice za ponudnike na temo spajanja vina, kulinarike in spletne prodaje vin. Prav tako smo vzpostavili spletno mesto, kjer bo mogoča spletna prodaja vin območja lokalne akcijske skupine Obsotelje in Kozjansko.«

Infrastrukturna ureditev Centra je stala 200.000 evrov, izvajalo jo je podjetje GES d.o.o. Celotna investicija pa je stala še deset tisoč evrov več. Približno polovico so pridobili nepovratnih evropskih sredstev iz kmetijskega sklada za razvoj podeželja, medtem ko digitalizacija prostora poteka v okviru državnih in evropskih sredstev.

Nekaj utrinkov s sobotne novinarske konference ter utrinkov novih prostorov pa v spodnji fotogaleriji:

E.Š., foto: E:š:, Amadeja Knez (Turizem Podčetrtek)