Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bistriški zbor 40-letnico delovanja proslavil z jubilejnim koncertom


Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli letos praznuje štirideset let delovanja. Osrednji del praznovanja so pevke in pevci pripravili v sobotnem večeru z jubilejnim koncertom na Svetih gorah. Jubilejni koncert so umestili v sklop dogajanj ob praznovanju občinskega praznika.

Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli jubilejni koncert pripravlja vsakih pet let, na Svete gore v veličastno Marijino cerkev, pa so se vrnili po desetih letih.

Trideset pevk in pevcev, ki zadnje poldrugo desetletje delujejo pod vodstvom zborovodkinje, sicer diplomirane glasbene pedagoginje in profesorice glasbe Špele Drašler, se je predstavilo v treh delih. V prvem so predstavili plodno sodelovanje s slovenskimi skladatelji, ki so jim v zadnjih letih prispevali kar nekaj novitet. Tako smo med drugim spoznali dela skladateljev Mojce Prus, Andreja Makorja, Tadeje Vulc , Mateja Kastelica in v nadaljevanju še Branka Nikolića.

Ob podelitvi Gallusovih značk.

Drugi del so namenili potovanju po bogati zakladnici slovenske ljudske pesmi, za vrhunec večera pa so obiskovalcem še predstavili sakralno pesem.  Za glasbeno spremljavo na klavirju je poskrbela Urška Roškar Imenšek, program je povezoval Tomaž Simetinger. Nagovorila sta jih tudi domači župan Franjo Debelak in vodja območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti Šmarje pri Jelšah David Stupica, ki jim je ob jubileju podelil Gallusove značke. Najžlahtnejših, častnih Gallusovih značk so se razveselili ustanovitelja zbora Darja Babič Drašler in Janez Drašler ter predsednica zbora Darija Hohnjec. Vsi trije v njem prepevajo že vse od ustanovitve.

Leto zaznamovali dogodki pod imenom »40 stopinj MePZ«

Jubilejno leto v zboru proslavljajo z dogodki, ki se vrstijo že od meseca maja in so jih združili pod naziv »40 stopinj MePZ«. Zgodovino zbora so zaobsegli na razstavi fotografij, zapisov in listin, do meseca oktobra postavljeni v enoti knjižnice Bistrica ob Sotli. V sodelovanju s knjižnico so izdali tudi katalog ob razstavi, temu pa je sledil še pogovor z glavnimi kreatorji zbora ter njihovimi prijatelji. Kulturno društvo Bistrica ob Sotli, pod okriljem katerega zbor deluje, pa je ob jubileju izdalo tudi notno zbirko 40 stopinj, v kateri je objavilo sedem zborovskih skladb, ki so jih zboru prispevali priznani slovenski skladatelji, v enem izmed junijskih večerov pa smo lahko preko spleta poslušali tudi kaj so o zbirki in sodelovanju povedali avtorji skladb.

V mesecu septembru bodo zbor obiskali člani prijateljske godbe Schloss Zeil iz Nemčije, ki se izmenoma obiskujejo na vsaki dve leti. Godba bi sicer pri zboru morala gostovati že sedaj, a so jim prvič v 24-zgodovini prijateljevanja in obiskovanja, epidemiološke razmere preprečile prečkanje državnih meja proti Sloveniji.

O jubileju zbora smo pisali že tukaj.

 

Pevskemu zboru lahko prisluhnete v spodnjem videu:

Nekaj utrinkov s koncerta prilagamo v fotogaleriji:

/

E.Š.