Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bistriški zbor praznuje štirideset let (foto, video)


S sobotno (virtualno) otvoritvijo razstave v prostorih krajevne knjižnice Bistrica ob Soli se je pričelo  praznovanje ob štiridesetih letih delovanja Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli. Jubilej bodo pevke in pevci z zborovodkinjo Špelo Drašler v naslednjih tednih proslavili še z dvema koncertoma.  

V Mešanem pevskem zboru Bistrica ob Sotli, ki deluje v okviru tamkajšnjega kulturnega društva, se v svojih »40 stopinj« zazirajo skozi fotografije in druge razstavne eksponate, ki jih na ogled postavljajo v enoti knjižnice Bistrica ob Sotli. Kot je ob otvoriti razstave dejala predsednica zbora Darija Hohnjec, želijo skozi razstavo obiskovalcem približati vaje zbora, nastope ter gostovanja in turneje. Na razstavljenih panojih tako prikažejo bogato kulturno dediščino kraja, ki jo zbor kot eden izmed vodilnih sestavov na področju kulture plete zadnja štiri desetletja

Radi se spominjajo domačih dogodkov, gostovanj in usvojenih nagrad

Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli je eden izmed zborov z najdaljšo kilometrino na našem območju. Na pobudo nekdanje osnovnošolske učiteljice Darinke Uršič, da se ponovno obudi petje v kraju, sta ga novembra 1981 ustanovila Jože Babič in njegov zet Janez Drašler. Slednji je prevzel tudi vodenje zbora. Po nekaj mesecih je dirigentsko palico predal Franciju Černelču, od leta 2006 ga vodi zborovodkinja Špela Drašler. V štiridesetih letih je v zboru prepevalo preko 140 pevk in pevcev, v trenutni zasedbi jih deluje trideset, med njimi tudi pevci iz okoliških krajev.

Bistriški zbor se je v zadnjih desetletjih izpilil v kakovosten zbor, ki svojo raven redno potrjuje na zborovskih tekmovanjih. Zadnja leta šmarsko območje vsakoletno zastopa tudi na regijskih tekmovanjih, visoke nagrade usvaja na tekmovanjih izven meja naše domovine. Med njimi so najodmevnejše zlato priznanje z regijskega tekmovanja, osvojitev mednarodnega tekmovanja Zlatna lipa Tuhlja, zlata plaketa s Samoborskega protuletja ter prva nagrada na mednarodnem srečanju Zapjevajmo Prejcu v Deseniču. Pevski zbor vsakoletno pripravi eno turnejo po evropskih državah, pred leti so slovensko pesem zapeli tudi v evropskem parlamentu v Bruslju. Sicer pa v sklopu raznih dogodkov in projektov predstavljajo zborovsko pesem v sodelovanju z zbori širšega območja ali drugimi glasbenimi sestavi. Tesno prijateljujejo z nemško godbo Schloss Zeil, v zadnjem času pa ob njihovem delovanju zasledimo tudi nekdaj odmevnih imen skladateljev in zborovodij, kot so denimo Andrej Makor in Sebastjan Vrhovnik, s katerimi sodelujejo. Pevci sicer pravijo, da so izjemno povezani in se radi družijo tudi, ko nimajo vsakotedenski vaj.

Zborovodkinja Špela Drašler je zbor popeljala do novega razcveta, kar je vidno tudi v številnih gostovanjih in nagradah.

Ob obletnici pripravljajo niz dogodkov

Čeprav se društvena dogajanje še ne morejo odvijati po ustaljenih tirnicah, si v zboru želijo svoj jubilej obeležiti z več dogodki, in si tako pomagajo tudi s spletom.

Uverturi z razstavo, ki so ji pridali tudi katalog in bo v knjižnici na ogled postavljena do 8. oktobra, bo čez štirinajst dni (22. maja) sledil (spletni) pogovorni večer ob razstavi, ki ga prav pripravljajo v soorganizaciji krajevne knjižnice. V mesecu juniju bosta, v kolikor bo situacija dopuščala, sledila dva koncerta, na enem izmed njih naj bi sedanji pevci združili glasove tudi s pevci preteklih generacij.

Vabimo vas k ogledu videoposnetka ob otvoritvi razstave.

 

In še nekaj fotografij z razstave:

E. Š.