Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ministrica za šolstvo navdušena ob obisku Šolskega centra Rogaška Slatina (foto)


Ministrica za šolstvo dr. Simona Kustec se je danes mudila na, kot se je izrazila, “prijetnem delovnem obisku v Rogaški Slatini”. Obiskala je Šolski center Rogaška Slatina in I. OŠ Rogaška Slatina, obisk pa zaključila na cilju 1. etape 27. dirke po Sloveniji, ki se je zaključila prav v Rogaški Slatini.

Na Šolskem centru Rogaška Slatina se je ministrica srečala z dijakinjami in dijaki ter njihovimi profesoricami in profesorji. Ti so ji predstavili programe, ki jih izvajajo: program optik, programa tehnik steklarstva in steklar ter gimnazijski program. Ministrica je bila nadušena nad kreativnostjo in predanostjo dijakov.

Ministrica je ob obisku izrazila tudi čestitke celotnemu kolektivu ŠCRS za nedavni prejem najvišjega priznanja v šolstvu – priznanje Blaža Kumerdeja.

“Zelo vesela sem, da se šolsko leto zaključuje v bolj umirjenem, pozitivnem in uspešnem tonu. Obe šoli, ki sem ju obiskala, slovita po številnih uspešnih projektih, sodelovanjih in uspehih, ki so s tem povezani,” je po obisku dejala ministrica.

Delovni obisk ministrice za šolstvo dr. Simone Kustec v Šolskem centru Rogaška Slatina (ŠCRS) je minil predvsem v znamenju neposrednega stika z dijakinjami in dijaki. Ministrica si je tako ogledala potek praktičnega pouka v programih tehnik steklarstva in tehnik optik, prisostvovala pa je tudi pouku gimnazijcev. Kot je dejala ravnateljica ŠCRS Dubravka Berc Prah, je bil obisk ministrice zelo sproščen. “Ministrica se je z dijaki pogovarjala tudi o tem, kako so preživeli obdobje epidemije in šolanje na daljavo ter kako sedaj premagujejo primanjkljaje, ki so nastali v tem obdobju,” je povedala ravnateljica.

Dijaki so med drugim ministrici v optični delavnici stestirali vid, česar je bila zelo vesela, poleg tega pa se je v laboratoriju priključila izvajanju laboratorijskih vaj in konkretnim eksperimentom, dijaki pa so ji pokazali tudi postopek peskanja. Ministrica je tako ob obisku dobila tudi natančen vpogled v poklic steklarja, pri čemer je bila navdušena predvsem nad spoznanjem, da gre za izjemno kreativen in ustvarjalen poklic.

Ministrica je ob obisku izrazila tudi čestitke celotnemu kolektivu ŠCRS za nedavni prejem najvišjega priznanja v šolstvu – priznanje Blaža Kumerdeja. Prejem priznanja je bil tudi eden izmed razlogov, da je ministrica želela obiskati ŠCRS.

Kustečeva seznanjena s problematiko majhnih šol ter obljubila nadaljnjo podporo

Ministrica je ob obisku bila seznanjena tudi s tem, da oddelki v steklarskih programih niso polno zasedeni, a je ministrica ob tem izrazila svojo podporo tem programom še naprej, saj v njih vidi perspektivo in potrebo po tem kadru, kar se kaže tudi na trgu delovne sile. Pudarila je, da na ministrstvu še posebej podpirajo razvoj poklicnih strokovnih programov.

Slednjemu je pritrdila tudi ravnateljica ŠCRS Dubravka Berc Prah, “Z ministrstvom dobro in korektno sodelujemo že vsa leta, saj nam je v preteklih letih vedno močno stalo ob strani. Ministrica je ob obiaku izpostavila tudi dejstvo, da smo srednje šole financirane na drugačen način – po sistemu MOFAS (finančna sredstva na podlagi števila vpisanih dijakov op. p.) – in znotraj tega sistema lahko preživijo velike šole z veliko vpisanimi dijaki. Na šole kot je naša, ki je manjša ter ima manjše število dijakov predvsem v programih tehnik steklarstva in steklar, pa je s finančnega vidika treba pogledati malo drugače. Ministrstvo za šolstvo je to v preteklih letih vedno znalo, tako da smo vselej dobili potrebna sredstva za zagotavljanje kakovostnega pouka z ustreznimi kadri. Tudi veliko investicijskega denarja je bilo zadnja leta vloženega v našo šolo. Tako je bila obnovljena steklarska delavnica, imamo novo šolsko knjižnico in čitalnico, prenovljeno je bilo celotno pritličje in klet šole, na ministrstvu pa smo vključeni tudi v investicijski program za prihodnja leta.”

ŠCRS ima tako veliko načrtov tudi za prihodnja leta in verjamejo, da se bodo tudi ti odvili tako, kot jih načrtujejo že dlje časa. Gre tako za vsebinske projekte šole kot tudi gradbene. Med slednjimi bo v prihodnjih letih statična sanacija prvega in drugega nadstropja šole ter vse kar takšna sanacija potegne za sabo, vključno z novo fasado na šoli, medtem ko je dijaški dom bil energetsko saniran že pred časom.

Ministrica obiskala tudi I. OŠ Rogaška Slatina

Dr. Simona Kustec je obiskala tudi I. OŠ Rogaška Slatina. Na osnovni šoli je pogovor tekel predvsem o izkušnjah pri projektu e-šolska torba. “To je bila tudi ena od zavez ob nastopu mojega mandata, narediti vse, da bo šolska torba lažja. Covid čas je prinesel spoznanje, da je mogoče določena gradiva uporabljati preko spletnih platform. Tam, kjer se bo strokovno izkazalo, da je to izvedljivo, pa bo potrebno omogočiti, da zaživijo vsakodnevno v šolskem prostoru,” je povedala ministrica in ob zaključku obiska vsem zaželela uspešno dokončanje šolskega leta in nato lepe počitniške dni.

R. Č.