Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po desetih letih in ob 150. obletnici povzdiga Šmarja pri Jelšah v trg med častne občane zapisali novo ime (foto, video)


V petek popoldne so se na slavnostni seji Občine Šmarje pri Jelšah s podelitvijo nagrad in priznanj poklonili občinskim nagrajencem, med katerimi je bil tudi častni občan. Ta naziv si je prislužil gospodarstvenik in dolgoletni podpornik lokalne skupnosti Franc Pišek. Slavnostno sejo pa so namenili tudi povzetku lanskega naložbenega leta ter opisu prihodnjih investicij.

Občina Šmarje pri Jelšah svoj občinski praznik pripravlja konec junija, s tem pa Šmarje oživi tudi v številnih dogodkih in prireditvah. V petek popoldne so župan Matija Čakš, v družbi podžupanov in članov občinskega sveta, predstavnikov krajevnih skupnosti, društev in ostalih občanov ter gostov, med katerimi so bili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, minister za pravosodje Marjan Dikaučič in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Vino Gorenak, praznik obeležili s slavnostno sejo, ki so jo namenili tudi predstavitvi naložb v zadnjem letu ter načrtov za prihodnost.

Pri tem je župan izpostavil, da si prizadevajo za ustvarjanje lepšega in boljšega življenja in okolja, da pa za-to, da dobijo sredstva mora izredno dobro sodelovati z državo, vsemi ministrstvi, direkcijami, agencijami ter javnimi zavodi v lokalni skupnosti.

Več o lanskoletnih naložbah in načrtih občine Šmarje pri Jelšah smo poročali tukaj  https://kozjansko.info/2021/06/kaj-gradijo-v-obcini-smarje-in-kaj-se-bodo/

Francu Pišku naziv častnega občana

S slavnostno sejo so se poklonili tudi tistim, ki lokalni skupnosti s svojim delom prispevajo dodano vrednost. Najvišje priznanje občine, naziv častnega občana je prejel Franc Pišek, lastnik podjetja Vitli Krpan d.o.o., ki zaposluje več kot 250 ljudi. Je tudi izjemen podpornik lokalne skupnosti, kar izkazuje tudi s številnimi donacijami društvom, javnim zavodom in organizacijam.

»Sem zelo ponosen, da danes stojim tukaj. Ponosen sem v svojem domačem kraju, med domačimi ljudmi in prijatelji. Tu je moj dom. V kraju živite krajani, ki znate gledati in videti. Če nisi drugačen, nisi opazen. Izzivov imam še veliko, delovnih nalog še več. Če ima človek voljo in znanje, potem je lahko uspešen. Lepo se zahvaljujem vsem pobudnikom, sodelavcem, sokrajanom in moji družini. Z vsem spoštovanjem sprejemam naziv častni občan, ki ga razumem kot zaupanje in odgovornost,« je v zahvalnem nagovoru povedal novopečeni častni občan Šmarja pri Jelšah.

S plaketo občine so za obsežen prispevek na športnem področju okitili Jakoba Rihtariča, priznanji občine pa sta šla v roke Petre Čebokelj, fizioterapevtke in inštruktorice skupinske vadbe in fitnesa, ter Aleša Seidla, direktorja zelo uspešnega šmarskega podjetja AS System ter predsednika Šmarske območno obrtne-podjetniške zbornice. Posebno priznanje je prejel Franc Eisenkoler, nepogrešljiv in aktiven član Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šmarje pri Jelšah. Denarna nagrada pa je šla Tenis klubu Jelšingrad Šmarje pri Jelšah. Klub z več kot 25-letno tradicijo omogoča razvijanje teniške športno-rekreativne in tekmovalne dejavnosti za otroke, mladino in odrasle. Priznanje je sprejel predsednik kluba Marko Čakš.

Pečat programu tudi pomembna obletnica, ki Šmarje postavlja v upravno središče

Slavnostno sejo so z glasbo sooblikovali člana skupine MI2 Jernej Dirnberk in Tone Kregar, osnovnošolca Nina Zagajšek in Jan Orač ter Obrtniški moški pevski zbor Šmarje pri Jelšah. Pomembno mesto pa so tokrat namenili tudi sprehodu v zgodovino, saj letos obeležujejo 150. obletnico od privzdiga Šmarja pri Jelšah v trg ter 30-letnico samostojnosti naše domovine.

Sklep o privzdigu Šmarja pri Jelšah v tržna naselja je cesar izdal 25. februarja 1871, razglas deželnega poglavarja na Štajerskem je bil objavljen 8. marca 1871. S tem je Šmarje dobilo posebne upravne funkcije in postalo upravno središče Obsotelja in Kozjanskega, kar ostaja še danes. Kako je Šmarje sprejelo tako pomemben oklic, je skozi odlomke branja besedil iz zgodovinskih listin predstavil Igor Habjan.

Posebne čestitke so Šmarčanom ob prazniku namenili tudi gostje, minister Zdravko Počivalšek, župan Občine Podčetrtek Peter Misja v imenu županov občin šmarske upravne enote ter v pismih nadžupnik Andrej Grobelnik in predstavniki prijateljske občine Lopare iz Srbije.

 

Vabljeni k ogledu video posnetka s povzetki kulturnega programa:

V spodnjem posnetku lahko prisluhnete tudi delu pogovora med Sergejo Javornik in žuapnom Matijem Čakšem:

In še nekaj fotoutrinkov:

/