Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V novega celjskega škofa posvečen msgr. Maksimilijan Matjaž (foto)


Danes je bil v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Gornjem Gradu v novega celjskega škofa slovesno posvečen msgr. Maksimilijan Matjaž, ki ga je v začetku marca letos imenoval Papež Frančišek, za kar se mu je novi celjski škof na današnji posvetitvi tudi zahvalil.

Maksimilijan Matjaž, duhovnik mariborske nadškofije metropolije, je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v Ljubljani. Gre za enega naših največjih poznavalcev Svetega pisma, še posebej Nove zaveze.

Posnetek celotne posvetitve novega celjskega škofa si lahko ogledate tukaj (klik).

Posvetitvi msgr. Maksimilijana Matjaža v celjskega škofa sta med drugim prisostvovala tudi predsednik vlade Janez Janša in župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, oba v spremstvu svojih soprog. Župan Šrot mu je ob koncu svečanosti čestital in mu izrekel dobrodošlico v knežjem mestu. Izrazil je vero v to, da bo kot novi celjski škof zelo hitro postal nepogrešljiv del skupnosti. Dodal je, da je prepričan, da bo s svojo izobraženostjo, osebnostjo, strpnostjo ter sprejemanjem modrih in pravih odločitev pomembno sooblikovali življenje v Celju.

Današnje svečanosti se je sicer zaradi še vedno veljavnih ukrepov ob epidemiji covida-19 lahko udeležilo manj vernikov, duhovnikov in gostov, kot bi se jih zbralo sicer.

Glavni posvečevalec je bil apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich, soposvečevalca pa msgr. Martin Kmetec, nadškof metropolit Izmira, in upokojeni celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek.

“Človek se tudi v času te aktualne krize vedno bolj odkriva kot krhko kot nekamnito bitje, kot bitje, ki je večja skrivnost, kot si jo lahko predstavljamo. In je morda to drugi val, ki se je nekje začel v 10., 20. letih, kjer smo pa hoteli vedeti malo več, zakaj je tako in tako zapisano, kaj pravzaprav je v ozadju teh zapisov v Svetem pismu, kaj nam v resnici navdihnjena beseda želi povedati,” je še pred posvetitvijo za Radio Slovenija povedal novi celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Zlata škofovska palica
msgr. Maksimilijan Matjaž

Msgr. Maksimilijan Matjaž se je rodil 23. avgusta 1963 v Črni na Koroškem. Po osnovni šoli v Mežici je obiskoval srednjo ekonomsko šolo v Slovenj Gradcu. Opravil je tudi filozofsko-teološki študij na Teološki fakulteti v Ljubljani (1983-1988). V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1989 ter bil inkardiniran v nadškofijo metropolijo Maribor.

Od leta 1989 do 1991 je bil kaplan v Zrečah. Od leta 1991 do 1995 je študiral Sveto pismo na Papeškem bibličnem inštitutu v Rimu ter dosegel magisterij iz bibličnih ved. Študij je nadaljeval na Papeški univerzi Gregoriani, kjer je doktoriral iz biblične teologije leta 1998. Leta 2000 je študiral svetopisemsko arheologijo na Studium Biblicum Franciscanum v Jeruzalemu. Od leta 1998 je bil asistent na ljubljanski teološki fakulteti, od leta 2001 pa profesor-asistent na katedri za sveto pismo in judovstvo ter od leta 2011 izredni profesor za svetopisemske vede in judovstvo.

Od leta 2006 je bil član duhovniškega sveta nadškofije metropolije Maribor in od leta 2011 član kolegija svetovalcev. Bil je tudi duhovnik pomočnik v župniji Dravograd (1998-2010), v Zrečah (2010-2012), v pastoralni enoti Slovenj Gradec (2012-2013) in v župniji Šentilj (2013-2020).

R. Č.