Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ustavno sodišče zavrglo pobudo za oceno ustavnosti referenduma o slatinskem razglednem stolpu Kristal


Ustavno sodišče je zavrglo pobudo slatinske občinske svetnice Andrejke Flucher za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o razpisu naknadnega referenduma za postavitev razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini, na katerem so se Slatinčani izrekli za postavitev razglednega stolpa.

Andrejka Flucher, ki je podala pobudo na ustavno sodišče, je zatrjevala, da dan glasovanja v okoliščinah epidemije ni bil skladen z državno ureditvijo ter da bi izvedba referenduma ob hkratni veljavi epidemioloških ukrepov nedopustno omejila pravico do sodelovanja državljanov pri upravljanju javnih zadev.

Kot je Flucherjeva navajala v pobudi za oceno ustavnosti naj bi epidemiološke okoliščine volivce in organizatorje referendumske kampanje silile v sklepanje nedopustnih kompromisov med varovanjem javnega in osebnega zdravja na eni strani in ustavnopravnimi standardi za dejansko svobodno odločanje ter učinkovito rabo referenduma na drugi strani.

Na drugi strani je slatinski občinski svet navedel, da odlok o razpisu referenduma ni bil v nasprotju z zakonodajo, prav tako pa da so pojasnili organizacijske in materialne pogoje, s katerimi je bila zagotovljena ustrezna organizacija volišč na dan referenduma.

Na decembrskem referendumu v Rogaški Slatini je podporo gradnji stolpa, ob 41-odstotni volilni udeležbi, izrazilo 2.143 oz. 55,81 % volivcev, proti gradnji stolpa pa se je izreklo 1.697 oz. 44,19 % volivcev.