Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Ponikvi filatelistična ter šolska razstava o Blažu Kocenu (video)


KD Ponikva je v torek, 18. maja, na ogled postavilo kar dve razstavi na temo Blaža Koncena,filatelistično razstavo »Blaž Kocen – velik didaktik in kartograf brez letnice« avtorja Toneta Petka in razstavo izdelkov učencev Osnovne šole Blaža Kocena Ponikva »Kocen z nami – svet na dlani«.

V letu 2021 praznujemo 200-letnico rojstva ter 150-letnico smrti znamenitega geografa, kartografa, očeta šolskega atlasa Blaža Kocena, ki se je rodil na Hotunju na Ponikvi. Načrtovane so različne prireditve in dogodki, ki pa se morajo prilagajati epidemiološkim ukrepom, tako je denimo odpadla že tradicionalna Kocenova sobota s pohodom in poučnimi vsebinami. Organizatorji upajo, da bodo lahko izvedli načrtovani mednarodni simpozij in druge dogodke. Spomin na Kocena so tako počastili tudi z omenjenima razstavama. Zbrane so med drugim pozdravili župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, predsednik sveta KS Ponikva Jože Šibal, ravnateljica OŠ Blaža Kocena Ponikva Andreja Ocvirk in predsednik TOD Ponikva Zlatko Zevnik. Otvoritev so s pevskimi nastopi popestrile učenke osnovne šoleVsi upajo, da si bo razstavo do 24. julija ogledalo čim več ljudi.

Kaj je moč videti na razstavi?

Filatelistična razstava je posvečena jubilejem Blaža Kocena in izidu priložnostne poštne znamke, ki jo je januarja 2021 izdala Pošta Slovenije, oblikoval pa jo je Borut Bončina. Razstava vključuje različne poštne znamke in ostalo filatelistično gradivo, ki je na različne načine povezano s tematiko s katero se je ukvarjal Kocen. Poleg filatelije so predstavljene še različne tematske zanimivosti: kovanci, bankovec, deli starih zemljevidov, kartografske zanimivosti, kratke informacije in drugo. Razstavo je pripravil Tone Petek, Filatelistični in numizmatični klub Celje. Pri razstavi so tvorno sodelovali: Občina Šentjur,  Pošta Slovenije,Filatelistična zveza Slovenije,  Igor Topole,  Veni Ferant,  Veseljko Guštin, Saša France, Zgodovinski arhiv Celje (Bojan Himmelreich),  Borut Bončina, Marijana Kolenko, Matevž Žugelj.

Osnovna šola pa predstavlja izdelke, ki so večinoma nastali v  projektnem tednu z naslovom Kocen z nami – svet na dlani. Izdelki so zelo pestri in predstavljajo Kocena in čas v katerem je živel. Otroke so želeli opomniti tudi na zdravo življenje z naravo, zato tudi izdelki na to temo. Učenci so se preizkusili tudi v oblikovanju znamk.

Razstava bo odprta ob petkih od 18. do 20. ure in sobotah od 9. do 11. ure, izven odpiralnega časa pa po dogovoru s Turistično-olepševalnim društvom Ponikva, tel. 031 704 980 ali [email protected]. Več o vsebini razstave in Kocenu na spletni strani https://www.turizem-sentjur.com/200-let-blaz-kocen/

Foto: Matic Javornik