Osnovnošolci na Ponikvi obeležili 150-letnico smrti in 200-letnico rojstva Blaža Kocena (foto)

10. 5. 2021 10:26

Blaž Kocen je svetovno cenjen geograf in kartograf, avtor številnih geografskih učbenikov ter atlasov in je ime, ki ga osnovnošolci na Ponikvi vsakodnevno srečujejo.

Ne samo da s fotografije na steni šolskih hodnikov z enim očesom budno opazuje razgibano mladinsko dogajanje in večkrat na dan prisluhne sodobnemu izrazju, ki se vije pod njegovimi ušesi; njegovo ime že od leta 1975 nosi tudi osnovna šola na Ponikvi.

Letošnje leto obeležujemo 200-letnico Kocenovega rojstva in 150-letnico njegove smrti. Okrogel jubilej je služil kot povod za to, da so na OŠ Blaža Kocena Ponikva v šolske dogodke in aktivnosti vpletli življenjsko zgodbo Blaža Kocena. “Tako se nam je ponudila priložnost, da ga bolje spoznamo, da si prizadevamo ohranjati spomin nanj in tako izrazimo hvaležnost za vse, kar je dobrega in neminljivega storil v času svojega življenja, saj je pomembno oblikoval našo preteklost in narodno identiteto,” zapišejo na šoli.

Od revnega kmečkega fanta do uglednega kartografa in geografa

Kocenova življenjska zgodba je navdihujoča. V pol stoletja trajajočem življenju je prehodil pot od revnega kmečkega fanta do uglednega kartografa in geografa. Blaž Kocen je Slovenec z veliko začetnico, ki ga upravičeno imenujemo oče atlasov. Prav atlasi so dela, po katerih je Blaž Kocen najbolj zaslovel. Njegovo ime je predvsem zaradi njih poznano še danes.

Na OŠ Blaža Kocena Ponikva so vsa ta dejstva vzeli na znanje in se potopili v življenje v času, v katerem je živel. V tednu pred prvomajskimi počitnicami so izvedli Kocenov projektni teden z naslovom Kocen z nami – svet na dlani.

Štirje dnevi, ki so jih posvetili Kocenovemu projektnemu tednu, so kar prekipevali od aktivnosti in različnih delavnic. Kamorkoli je segal pogled, je bilo veselo in ustvarjalno, vse od prve triade pa do tistih najstarejših. Z mislimi in kančkom nostalgije, prepletene z izvirnostjo, so se za trenutek vrnili v čas Kocenovega življenja. Združili so ga s sodobnostjo, hkrati pa se je vsakdo naučil še nekaj novega.

Pot v preteklost jih je popeljala skozi ustvarjanje makete Kocenove rojstne hiše, izdelovanja tablic in preprostih igrač, tudi zmajev, ki so jih spuščali na travnikih. Uživali so v naravoslovnih delavnicah, se preizkusili v izdelovanju mila, izdelkov iz gline, nabiranju travniških rastlin in pri izdelavi herbarija. Manjkala ni niti delavnica glasbil, prav tako so bile pestre risarske delavnice, preizkusili so se v tiskanju, ilustracijah pravljic, reciklaži blaga, izdelavi stripov, izdelavi igre Kocen, ne jezi se. Sledile so tudi zgodovinske in poučne delavnice, kot npr. barvanje majic in oblačil, obujanje starih iger in običajev, izdelava globusov, kazalk za knjige, lončkov za svinčnike, izdelava živali iz kartona, kot tudi pisanih lesenih izdelkov in starih računalnikov (abakov). Za zdrav duh v zdravem telesu so poskrbeli z orientacijskim pohodom in s športnimi igrami, manjkala ni niti hoja s hoduljami, kot tudi sejanje rastlin in slikanje panjskih končnic. Za nameček so opasali predpasnike in se brez kuharskih bukev podali na kuhanje jedi iz Kocenovih časov. Male sive celice so zaposlili različni kvizi, šolski parlament je burno razpredal o karierni prihodnosti po vzoru Blaža Kocena. Po šolskih hodnikih je odmevala tudi pesem, saj je učence in učitelje sredi ustvarjanja s svojim nastopom prijetno presenetil pevski zbor. Nekje sredi že čisto pomladnega vzdušja pa je nastala tudi knjižica lepih želja. “Vanjo lahko vpišemo tudi željo po ponovnem izvajanju takšnih aktivnosti v prihodnosti,” dodajo v kolektivu OŠ Blaža Kocena Ponikva.

“Ponikva je majhen kraj, ki pa ima bogato kulturno zgodovinsko ozadje. Kar nekaj pomembnih mož se je rodilo pri nas. Ponosni smo, da se naša šola imenuje po Blažu Kocen in cenimo prav vse naše prednike (A.M. Slomška, M. Zagajška, S. Buserja). Z učenci se trudimo črpati iz preteklosti in graditi na prihodnosti. Ponosna sem na naše učitelje, ki so se v projektnem tednu poslužili sodobnih metod poučevanja in hkrati obujali preteklost. Pripravili smo zanimiv in vsebinsko izredno bogat teden. Vabimo druge šole in učence, da obiščejo Ponikvo. Izdelke bomo predstavili tudi na razstavi v kulturnem domu, v jeseni pa bo pri nas potekal del mednarodnega simpozija o Blažu Kocenu v organizaciji Društva učiteljev geografije Slovenije, Univerze v Ljubljani, TOD Ponikva in naše šole. Celotno šolsko leto je obarvano s Kocenom. Moj moto, ki ga večkrat ponovim se glasi: Želim, da si učenci to leto zapomnijo tudi po K – Kocenu in ne samo po K – koroni,” pa je o uspešno izvedenem Kocenovem tednu sklenila ravnateljica OŠ Blaža Kocena Ponikva Andreja Ocvirk.

Blaž Kocen, ti si vedno z nami. Svet, ki ga imamo na dlani, pa naj bo lep tudi za tiste za nami.

M.B., T.K., foto: OŠ Blaža Kocena

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 1,009 seconds.