Država uspešno prevzela Terme Olimia

20. 5. 2021 8:06

Slovenski državni holding (SDH) je v imenu in za račun Republike Slovenije uspešno zaključil prevzemni postopek za Terme Olimia d.d.. Republika Slovenija, ki si je do sedaj preko družb v državni lasti že lastila 77,60 % delež Term Olimia, je po novem skupaj z osebami, s katerimi deluje usklajeno v ciljni družbi, lastnica kar 98,25 % vseh izdanih delnic Term Olimia.

Prevzemna ponudba za odkup delnic Term Olimia d.d., ki jo je v imenu in za račun Republike Slovenije objavil Slovenski državni holding (SDH), ki državo zastopa pri upravljanju kapitalskih naložb, je bila uspešna. Republika Slovenija je v navedenem prevzemnem postopku pridobila še dodatnih 145.689 delnic družbe Terme Olimia, d. d., kar predstavlja 20,64 % vseh izdanih delnic družbe.

Država, ki je do sedaj preko družb v državni lasti že imela v lasti 77,61 % Term Olimia (Slovenski državni holding (SDH) 20,87, Kapitalska družba (KAD) 24,79, Slovenske železnice 23,87 ter Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) 4,06-odstotni delež), tako po zaključku prevzemnega postopka razpolaga z 98,25 % vseh izdanih delnic družbe Terme Olimia, d. d.

Slovenski državni holding (SDH) je sicer prevzemno ponudbo za 158.006 delnic družbe Terme Olimia (22,4 %) objavil v začetku aprila. Ponujena cena za delnico je bila 27,5 €, ponudba pa se je iztekla 10. maja. Na omenjeno ponudbo se je kot rečeno odzvala dobra petina lastnikov delnic te družbe.

Prevzem Term Olimia eden izmed korakov k vzpostavitvi STH

Državni prevzem Term Olimia je sicer eden izmed korakov k vzpostavitvi slovenskega turističnega holdinga (STH), za kar si že nekaj časa prizadeva gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je pred vstopom v politiko 15 let vodil Terme Olimia, bil pa je tudi več kot tretjinski delničar družbe Bioto, ki je četrti največji lastnik Term Olimia. Slovenski turistični holding (STH) naj bi v sklopu treh hčerinskih družb – alpski, obalni in termalni turizem – združil družbe Sava Turizem, Terme Olimia, Istrabenz Turizem, Thermana, Adria Ankaran in Hit Alpinea. K vzpostavitvi tega je bilo narejenih že kar nekaj korakov.

Zdravko Počivalšek je sicer nekaj besed Termam Olimia namenil tudi v intervjuju, ki smo ga nedavno objavili na Kozjansko.info

B.S., foto: Terme Olimia

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X