Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dirka po Sloveniji 2021: 1. etapa skozi Šmarje in Podčetrtek, zaključni krog in cilj pa v Rogaški Slatini (foto)


9. junija se začenja kolesarska dirka po Sloveniji. Del dirke bo tudi po naših krajih. Zaključni krog s ciljem prve etape, ki bo med drugim peljala tudi skozi Šmarje pri Jelšah,  in Podčetrtek bo v Rogaški Slatini. Druga etapa s ciljem v Celju pa bo potekala tudi skozi občino Šentjur.

Rogaška Slatina že 7 let aktivno sodeluje pri izvedbi dirke po Sloveniji. V preteklosti je etapni cilj bil že dvakrat v Rogaški Slatini, in tako bo tudi letos, in sicer na prvi etapi.

Pomemben projekt za Rogaško zaradi večih razlogov

Na tiskovni konferenci pred začetkom letošnje dirke je župan Rogaške Slatine mag. Branko Kidrič poudaril pomen sodelovanja občine pri dirki. Dirka Tour of Slovenia je za Rogaško pomemben projekt, saj si prizadevajo za trajnostno mobilnost v občini. Dirka je promocijsko naravnana zato se kraj promovira tudi kot turistična destinacija, tudi krajane pa bo dogodek pozitivno ozaveščal o kolesarstvu.

Zmagovalec prve etape, ki se bo zaključila v Rogaški Slatini, bo prejel pokal Steklarne Rogaška

Kolesarji bodo v Rogaško pripeljali po Vonarski cesti, nato bodo, preden bodo na cilju zmagovalcu etape podelili pokal Steklarne Rogaška, po kraju naredili še en 12-kilometrski krog, ki omogoči dodatne pol ure televizijskega prenosa pomembnega za promocijo kraja. Kot je povedal direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink, bo namreč prenos dirke na nacionalni televiziji, pa tudi na programu Eurosport, ki svojo sliko pošilja v 54 držav, dirko pa si bodo lahko ogledali tudi gledalci v še 70 drugih državah, vidna bo na štirih celinah. Samo v neposrednih prenosih programa Eurosport si je, kot še pravi Fink, v minulih letih dirko ogledalo tudi do 15 milijonov gledalcev.

Organizacija dirke, ne bo minila brez pozornega spremljanja epidemioloških razmer in upoštevanja ukrepov. Tekmovalci in organizatorji bodo v mehurčkih. Zato se tudi gledalce, ki bodo prišli kolesarje spodbujati ob progo, poziva da se obnašajo odgovorno, saj je dolžina letošnje trase skupno več kot 800 kilometrov, in je zato nemogoče povsem onemogočiti stik navijačev s tekmovalci.

 

Iz finančnega vidika je pričakovan vložek Rogaške Slatine 50 tisoč evrov. 30 tisočakov bo šlo s proračuna, 12 tisoč evrov bodo priskrbeli lokalni sponzorji – MOS Servis, Droga Kolinska, GIC Gradnje, Aleš Tadina, Panles, Marjan Bračun, Kartol, GES, Andrej Jagodič, ter Kozmetika Afrodita. Potrebna pa bo tudi pomoč prostovoljcev iz vrst lokalnih gasilskih društev.

Slovenski upi na dirki

Tudi uradno pa je znano da se bo dirke udeležil aktualni prvak dirke po Franciji Tadej Pogačar. Slovenska dirka je že gostila različne prvake dirke, prvič pa bo na njej tudi aktualni prvak najprestižnejše kolesarske dirke na svetu. Poleg Pogačarja pa bo v letošnji karavani veliko slovenskih predstavnikov, nekateri bolj znani so: Jan Tratnik, Matej Mohorič in Luka Mezgec. Žal pa zaradi padca ne bo španca Mikela Lande.

ŽLK