Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Uslužbenec celjskega sodišča razkril preko 100 zaupnih dokumentov in kompromitiral mnoge preiskave


Prejšnji teden je na Celjskem potekala obsežna kriminalistična preiskava v kateri so kriminalisti opravili več hišnih preiskav ter priprli več osumljencev, tudi zaposlenega na celjskem sodišču, ki je domnevno kriminalno združbo zalagal z zaupnimi dokumenti. O tem smo pisali tukaj.

Podrobnosti je na novinarski konferenci predstavil vodja Sektorja kriminalistične policije PU Celje Damijan Turk.

Celjski kriminalisti so v preteklih dneh zaključili obsežni preiskavi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, izdaje tajnih podatkov ter dajanja podkupnin. V času kriminalističnih aktivnosti, s katerimi so začeli v sredini lanskega leta, so bili uporabljeni tako klasični, kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da na širšem celjskem območju deluje organizirana hudodelska združba, v kateri sodeluje več državljanov Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. Združba je delovala tako, da je na območju celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo prepovedanih drog kokaina in konoplje.

Prav tako so posamezni člani kriminalne združbe organizirali prevoze ilegalnih migrantov. Kriminalisti so ugotovili, da so v štirih primerih organizirali prevoze ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša. Prevoz ilegalnih migrantov so organizirali iz Hrvaške, čez Slovenijo, v Italijo. V dveh primerih so policisti posamezne člane združbe, z 58 migranti in dvema voznikoma, ustavili med prevozom v Italijo. V dveh primerih je kriminalna združba ilegalne migrante uspela uspešno prepeljati čez ozemlje Slovenije v Italijo.

Med preiskavo so kriminalisti zaznali, da kriminalna združba, oziroma posamezni člani te združbe, razpolagajo z občutljivimi podatki o aktivnostih policije. V nadaljevanju so ugotovili, da s posameznimi člani kriminalne združbe sodeluje uslužbenec sodišča in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju.

Zapisnikar sodišča, po poročanju portala 24ur gre za Vojka Tadina z območja Rogaške Slatine, je v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja, sporočal tajne podatke članom kriminalne združbe. Kriminalno združbo je obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov.

Po do sedaj zbranih ugotovitvah je osumljeni neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila zaradi razkritja najmanj 100 zaupnih dokumentov sodišča, okrnjena. Uslužbenec sodišča si je izposloval finančno korist, odpis dolgov in podobno. Največ premoženjske koristi uslužbenca je izkazane iz odpisa dolgov ki najverjetneje izvirajo iz prometa s prepovedanimi drogami. Kompromitirane so bile vsaj tri obsežne kriminalistične preiskave ena izmed teh je tudi ta, kjer so se kriminalisti ukvarjali s kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo drog predvsem na lokalnem nivoju ter ilegalnim sprovajanjem ilegalnih migrantov čez mejo. Za izdajo podatkov je zakroženih do 8 let zapora.

Ob zaključku operativnih aktivnostih so konec prejšnjega tedna na celotnem območju Slovenije izvedli 16 hišnih preiskav ter 12 osebam odvzeli prostost.

15 oseb so kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj. V šestih premerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38 primerih je šlo za neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami.

Sedem osumljencev so v petek privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor.