Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kriminalisti s hišno preiskavo pri Slatinčanu, ker naj bi na Facebooku ponujal denar za glasove v podporo stolpu Kristal


Celjski kriminalisti so se pred dnevi oglasili pri Slatinčanu Ninu Ivačiču, ki ga sumijo ponujanja denarne nagrade v zameno za glas podpore gradnji stolpa Kristal v Rogaški Slatini na referendumu.

Ivačič naj bi v zameno za glas podpore ponujal po 100 evrov nagrade, nekaterim pa tudi prevoz na volišče z brezplačnim kosilom, s čemer je osumljen poseganja v prosto odločitev volivcev.

Štiri mesece po odmevnem referendumu v Rogaški Slatini, na katerem so se Slatinčani odločili, da si v centru Rogaške Slatine želijo razglednega stolpa Kristal, so se pojavila namigovanja o kupovanju glasov podpore projektu. Te dni so namreč v zvezi s tem kriminalisti obiskali Slatinčana Nina Ivačiča, o čemer je Ivačič preko svojega javnega Facebook profila javnost seznanil kar sam. Hišno preiskavo so kriminalisti opravljali zaradi suma vplivanja na odločitev volivcev ob referendumu v Rogaški Slatini. Ivačič naj bi domnevno volivcem, ki bi na referendumu glasovali za gradnjo stolpa Kristal in to dokazali s fotografijo glasovnice, ponujal po 100 evrov denarne nagrade. Prav tako pa naj bi nekaterim volivcem, ki bi bili pripravljeni glasovati za stolp, obljubljal brezplačen prevoz na volišče ter kosilo.

Kot je Ivačič zapisal v objavi, so kriminalisti hišne preiskave opravili na naslovih dveh njegovih gospodarskih družb ter domačem naslovu. Ivačič je, kot še navaja, kriminalistom ob tem prostovoljno izročil mobilni telefon in službeni računalnik. Zatrdil je, da ni izvajal nobene nedovoljene komunikacije z volivci, omenil pa je nekaj soobčanov, ki se naj bi “izživljali nad poštenimi ljudmi in dobrimi nameni.”

Okrožno sodišče v Celju je v obrazložitvi odredbe za hišno preiskavo, katere fotografije je Ivačič prav tako javno objavil, zapisalo, da obstaja utemeljen sum, da je Ivačič na različne nedovoljene načine vplival na odločitev volivcev. Poleg tega je v odredbi med drugim navedeno, da naj bi v eni izmed objav na družbenih omrežjih Ivačič zatrjeval, da poseduje vse volilne imenike ter številne druge “tajne” informacije.

V odredbi za hišno preiskavo med drugim piše: “Sodišče ugotavlja, da so podani utemeljeni razlogi za sum, da je osumljeni storil kaznivo dejanje po 150. členu KZ-1, ki se mu očita. To kaznivo dejanje stori, kdor koga s silo, resno grožnjo, podkupovanjem, preslepitvijo ali na drug nedovoljen način prisili ali nanj vpliva, da pri volitvah ali glasovanju glasuje ali da ne glasuje ali da ne glasuje veljavno ali da glasuje za ali proti določenemu predlogu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.”

Kot še piše v ovadbi, naj bi ga po referendumu nek volivec tudi spraševal po izplačilu obljubljene nagrade za oddan glas, Ivačič pa naj bi zagotovil, da bodo denar zagotovo dobili, saj da ima za to rezerviranih 150.000 evrov.

Objava Ivačiča:

Gradnjo stolpa Kristal je na decembrskem referendumu v Rogaški Slatini sicer podprlo slabih 56 % volivcev, oziroma 446 več kot jih je glasovalo proti.

B. S., R. Č.