Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova oblika lokalnega turizma: na kavo in čvek v Bistrico ob Sotli


Predprejšnji ponedeljek so po skoraj petih mesecih v posavski in jugovzhodni statistični regiji odprli terase lokalov in gostiln. In čeprav so se na zadnjem ljudskem glasovanju Bistričani prepričljivo opredelili za Savinjsko pokrajino, jim vodenje v statistični posavski regiji tokrat prinaša poseben privilegij – so edina občina na Kozjansko-obsoteljskem z odprtimi lokali.

Po testnem tednu strežbe hrane in pijače na prostem, smo preverili kako obratujejo v Okrepčevalnici Kraner v Bistrici ob Sotli.

Bistrica ob Sotli je edina občina na območju Kozjanskega in Obsotelja, kjer so lahko odprli gostilne, saj občina sodi v posavsko statistično regijo. Gostinci lahko svojo dejavnost izvajajo vsakodnevno med 6. in 19. uro, strežba je mogoča le na terasah in vrtovih lokalov, pa še to pod strogimi ukrepi zagotavljanja varnosti pred širjenjem novega koronavirusa,.

Gostinci, ki so lahko odprli svoje terase, morajo strankam zgotoviti varnost pred širjenjem novega koronavirusa..

V Bistrici ob Sotli so poleg Gostilne Šempeter svoja vrata odprla tudi dva bara in ena okrepčevalnica. »Čeprav smo bili tudi v tem obdobju ves čas odprti, saj smo pripravljali hrano za domov, smo se vnovičnega odprtja zelo razveselili,« pravijo v Okrepčevalnici Kraner.

Z obiskom v prvem tednu so bili zadovoljni. Mojca Denžič pravi, da jih večinoma obiskujejo mlajši gostje in predvsem gostje iz drugih občin, ki vidno kažejo zadovoljstvo, da lahko po dolgem času spijejo kavo na terasi lokala. A vse redne stranke se še niso vrnile, pravi ter poudarja, da si želijo tudi njihovega vnovičnega obiska. Kako se jim finančno obrestuje obratovanje gostilne pod pogoji, ki jih določa država, po enem tednu še ne morejo oceniti, pravijo pa, da je zaslužek manjši, zato pričakujejo pomoč države, da bodo lahko preživeli.

Gostinci so sedaj močno odvisni od vremena, tako na deževno nedeljo denimo, tisti, ki so se odločili za obratovanje, obiska veliko niso imeli. Tudi marčevsko hladno vreme jim zagotovo odvzame nekaj strank.

Kdaj odprtje gostilniških teras v drugih občinah?

Na teraso vabi tudi Gostilna Šempeter.

Poudariti velja, da je vlada odprtjem teras lokalov in gostiln v dveh regijah z najugodnejšo epidemiološko sliko določila tedensko testno obdobje, po katerem bodo nato odločali, ali bodo lahko po takšnem modelu odpiranje gostinskih lokalov nadaljevali tudi v drugih slovenskih regijah.

V posavski in jugovzhodni statistični regiji gostilniške terase ostajajo odprte, v ostalih občinah pa odpiranja najbrž še ne bo, saj je savinjska regija še vedno obarvana v oranžno.

E. Š.