Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Policisti razložili, kako naj bi uslužbenci večih občin s Celjskega ravnali koruptivno


Celjski kriminalisti včeraj opravljali 15 hišnih preiskav na širšem območju Celja zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj pri čemer so pridržali 11 oseb. Kot se je izvedelo kasneje, so kriminalisti pod drobnogled vzeli različne občinske referente na Občinah Celje in Vojnik, po nekaterih podatkih pa tudi na Občinah Štore in Dobrna.

Referenti naj bi bili vpleteni v kazniva dejanja povezana z navideznimi konkurenčnimi ponudbami za javne razpise manjših vrednosti, predvsem na občinskih oddelkih za okolje in prostor.

Že včeraj je župan Vojnika Branko Petre potrdil, da je ena izmed uslužbenk na njihovi občini osumljena, da je proti nagradi omogočila pridobitev določenega posla. Neuradno naj bi šlo za gradnjo vrtca na Frankolovem. Preiskave so včeraj potrdili tudi na Mestni občini Celje.

Več informacij sta danes podala vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Ervin Stojnšek ter župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

Danes so nekaj podrobnosti v zvezi s preiskavo podali na PU Celje. Kot je povedal vodja Oddelka za gospodarsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Ervin Stojnšek so kazniva dejanja potekala tako, da so osumljeni občinski uslužbenci fizično posegali v prispelo dokumentacijo prijav na razpise, ter v podkupovalčevi dokumentaciji naknadno zamenjevali listine s čimer je nato favorizirani izvajalec dobil v naprej dogovorjeni posel pri določenem projektu. V postopkih naročil majhnih vrednosti so pošiljali tudi povpraševanja ponudnikom, s katerimi so se predhodno dogovorili, da bodo  posredovali tako imenovane fiktivne ponudbe, saj niso vsebovale prave volje ponudnika, pač pa so služile zgolj formalnim pogojem izvedbe postopka javnega naročanja z zbiranjem ponudb. Pri razpisih večjih vrednosti, katerih zneski so segali tudi do milijona in pol, pa so, kot pojasni Stojnšek, delovali tudi na način, da so sam razpis po prejeti dokumentaciji razveljavili. Osumljena oseba se je nato seznanila z vsebino in o njej obvestila dogovorjenega izvajalca, ki je nato v ponovljenem razpisu in prilagojeno dokumentacijo posel tudi dobil.

Pri poslih manjše vrednosti je šlo večinoma za gradbena in storitvena dela, pri večjih poslih pa za gradbene posle. Kazniva dejanja naj bi vršili najmanj od leta 2019. Podkupnine so uslužbenci prejemali v obliki denarja, daril in drugih koristi, vsote pa policija ne razkriva. Prav tako ne vrednosti morebitnega oškodovanja javnih sredstev.

Kriminalisti sicer preiskujejo 30 poslov, katerih vrednosti se gibajo med nekaj tisoč in milijonom in pol evri. Hišne preiskave se nadaljujejo tudi danes. Že včeraj so te potekale na naslovih dveh subjektov javnega prava ter večih naslovih gospodarskih družb. Za katera dva subjekta javnega prava gre na policiji v interesu preiskave še ne razkrivajo. So pa v predkazenskem postopku treenutno v obravnavi štirje uslužbenci subjektov javnega prava. So pa sicer v preiskavo vključenmi tudi drugi subjekti javnega prava. Med osumljenci so tudi gradbena podjetja, skupaj pa je med osumljenci 13 fizičnih in 12 pravnih oseb.

Pridržani osumljenci so bili včeraj po končani preiskavi spuščeni na prostost, danes pa v priporu v povezavi s to preiskavo nimajo nobene osebe. pri manjših vrednostih gradbena storitvena, večje vrednosti pa za gradbena dela. med osumljenci so tudi gradbena podjetja.

Osumljencem grozi kazen zapora od enega do petih let ter denarna kazen. Trenutno aktivno teče predkazenski postopek, po vrednostenju dokazov pa bodo kriminalisti na specializirano državno tožilstvo podali predkazenski postopek. Pri kaznivih dejanjih so bila kršena načela, ki pri delu obvezujejo javne uslužbence in javne institucije ter načela konkurence med ponudniki, gospodarnosti, ekonomičnosti in smotrnosti. Zaradi favoriziranja nekaterih poonudnikov s strani osumljencev občine tako niso zagotovile gospodarne in učinkovite porabe javnih sredstev.

Župan Šrot: osumljeni trije uslužbenci MOC. Župan Vojnika potrdil, da je med osumljenimi ena njihova osumljenka

Izjavo glede kriminalističnih preiskav je podal tudi župan Celja Bojan Šrot. Ta je dejal, da med osumljenci ni nobenega izmed vodilnih uslužbencev Mestne občine Celje, so pa med osumljenimi trije uslužbenci iz oddelka za okolje in prostor ter komunalno infrastrukturo. Več informacij zaenkrat na občini ne dajejo. Zaenkrat namreč še čakajo na zaključek preiskave. Sicer pa je župan poudaril, da pred preiskavo nepravilnosti niso zaznali, saj bi v tem primeru že prej ukrepali sami.

Da je med osumljenci tudi uslužbenka z Občine Vojnik nam je potrdil tudi župan Vojnika Branko Petre. Kot je dejal, je prejemanja podkupnin osumljena ena izmed njihovih uslužbenk. Ta naj bi favorizirala enega izmed izvajalcev v projektih javnega naročanja. Za katere projekte gre na občini ne morejo razkriti. Poudaril je še, da so na Občini Vojnik izbori izvajalcev projektov preko javnih naročil rezultat spoštovanja vseh pravil javnega naročanja.

Izjavi vodje Oddelka za gospodarsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije PU Celje Ervina Stojnška ter župana Mestne občine Celje Bojana Šrota (*zaradi tehničnih težav je zvok nekoliko slabši):


Blaž Skok, foto in video: Dejan Cvetanoski