Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kam se bo s platoja usmerila krivulja? Občine KiO včeraj z 39 okužbami. ZD Šmarje sprejema prijave za cepljenje


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 32.050 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 948 okužb, prejšnji teden pa 958. Krivulja števila okuženih se trenutno nahaja na platoju, saj je že nekaj dni število potrjeno okuženih podobno številkam iz prejšnjega tedna. V naslednjih dneh se bo pokazalo, kam se bodo te številke obrnile. Glede na slabšanje stanja v posameznih regijah ter potrjene okužbe z novimi variantami virusa, obstaja bojazen v ponoven zasuk proti rdeči fazi.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije se je zmanjšalo in znaša 10.581 (včeraj 10.616).

Opravljenih je bilo 4.861 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 948 okužb z deležem pozitivnih izvidov 19,5 %.

Opravljenih je bilo tudi 27.189 hitrih antigenskih testov (HAGT), katerih pozitivni izvidi pa se že nekaj časa preverjajo še z molekularno PCR metodo zato podatki o rezultatih hitrih testiranj niso znani.

Epidemiološka slika glede na 7-dnevno povprečno število okuženih tudi danes ostaja na podobni ravni kot prejšnje dni. Število hospitaliziranih pa se je ponovno zmanjšalo in bi lahko po tem parametru v rumeno fazo prešli že v nekaj dneh. Podatek je lahko sicer tudi malenkost zavajajoč, saj se število okuženih na številu hospitalizacij odrazi šele po tednu ali dveh.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je na 763 (za rumeno fazo mora biti to povprečje 600 okuženih oseb).

Hospitaliziranih je 513 covidnih bolnikov (za prehod v rumeno fazo mora biti to število manjše od 500 hospitaliziranih), 95 od teh je na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 13 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 3.836 covidnih bolnikov.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 127 okužb (pred tednom dni 123). Največ okužb v regiji je bilo potrjenih v občini Celje in sicer 35.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • potrdilo o pozitivnem izvidu testa je mogoče, če imate digitalno potrdilo, natisniti tudi s portala ZVem; digitalno potrdilo je mogoče dobiti na upravni enoti
  • ZD Šmarje vabi, da se prijavite za cepljenje. Več v novici tukaj
  • urnik hitrega testiranja ZD Šentjur za prvi teden marca najdete tukaj

Epidemiološko stanje na Celjskem

V naši savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih že osmi dan zapored povišalo, tokrat sicer zgolj za nianso, zato je povprešno število okuženih ostalo enako včerajšnjemu in znaša 99 oseb. V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 696 (+4 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, v zadnjih 14 dneh pa 1224 (+25 glede na včeraj) okužb. 7-dnevno povprečno število okuženih na 100.000 prebivalcev v savinjski regiji je 38,5 (včeraj 38,3) oseb. 14-dnevna incidenca v savinjski regiji znaša 473,8, kar je pod incidenco na državni ravni (500,8).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 1 okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb padlo na 13 (včeraj 15).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 37 covidnih bolnikov (5 manj kot dan prej), kar je najmanj po 22. oktobru, ko je bilo v celjski bolnišnici hospitaliziranih 31 covidnih bolnikov. 10 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 6 covid bolnika, v domačo oskrbo so jih odpustili 9. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 covidna bolnika. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 378 bolnikov obolelih za covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 144 okužb (prejšnji teden 85). Največ v občini Celje 35, sledijo Velenje 17, Rogaška Slatina 13, Šmarje pri Jelšah 8, Vojnik 8, Šentjur 7, Laško 6, Žalec 6, Kozje 4, Podčetrtek 3, Rogatec 3, Štore 3, Braslovče 2, Mozirje 2, Slovenske Konjice 2, Šoštanj 2, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Ljubno 1, Nazarje 1, Rečica ob Savinji 1, Šmartno ob Paki 1, Vransko 1, Zreče 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 948 oseb (PCR: 912, HAGT:…). kar je manj kot pred tednom dni, ko je bilo potrjenih 958 okužb. Epidemiološka slika na nacionalni ravni glede 7-dnevnega povprečnega števila okuženih oseb ostaja na t.i. platoju, saj je število potrjenih okužb v primerjavi s prejšnjim tednom zelo podobno. V naslednjih dneh se bo pokazalo, kam se s platoja usmerila krivulja, ali naprej proti rumeni fazti ali pa nazaj proti rdeči. Obstaja sicer bojazen, da bi se glede na slabšanje razmer v regiji tudi krivulja na nacionalni ravni ponovno obrnila proti rdeči fazi. Strokovnjake ob tem skrbi še južnoafriška različica virusa, katerega prvi primer je bil te dni potrjen tudi v Sloveniji, trenutna cepiva pa proti okužbi s to varianto ne ščitijo oz. zgolj v manjši meri. Tudi angleška različica je že razširjena po Sloveniji.

Na drugi strani pa se sicer število hospitaliziranih hitro bliža rumeni fazi, vendar se povečevanje števila okuženih v bolnišnicah ponavadi odrazi šele po tednu ali dveh.

V rumeni fazi se odprejo vse šole in fakultete, študentski in dijaški domovi, preostale servisne dejavnosti, odpravi se policijska ura, itd., bi lahko glede na trenutni potek prišla kasneje, kot je bilo napovedano še pred dnevi, ko je kazalo na rumeno fazo v začetku marca.

Včeraj je umrlo 13 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3836 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 767 okuženih oseb (včeraj 768), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 763 (včeraj 764). 14-dnevna incidenca na ravni države znaša 500,8.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 16. Sprejetih je bilo 46 covid bolniki (7 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 49 bolnikov oz. 7 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 13 bolnikov obolelih za covidom-19 (2 na intenzivnem oddelku). V intenzivni enoti se zdravi 1 covidni bolnik več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 513 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 95.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 10.581.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 26. februar v Sloveniji cepljenih že 120.377 oseb 5,7 % vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo 51.228.