Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Epidemija vendarle popušča. Se lahko kmalu nadejamo dodatnega sproščanja ukrepov in odprave omejitev na občine?


Včeraj je bilo opravljenih 17.264 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 990 okužb.

Opravljenih je bilo 4.541 PCR testov, ki so potrdili 725 okužb z deležem pozitivnih izvidov 16,0 %.

Opravljenih je bilo 12.723 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 265 okužb z deležom pozitivnih izvidov 2,1 %.

Včeraj je umrlo 18 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3612 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih se je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni znižalo tretji dan zapored, in je 1037 (včeraj 1082), po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb pa 1.031. Ob takšnem tempu bi lahko že jutri prešli v oranžno fazo epidemije na nacionalni ravni. Za sproščanje v oranžni fazi mora biti 7-dnevno povprečje okuženih pod 1000, prav tako mora biti pod 1000 hospitaliziranih.

V oranžni fazi se po vladnem načrtu med drugim v šolo vračajo vsi učenci do petega razreda ter zaključni letniki srednje šole, dovoljeni so izpiti na fakultetah, odpravi se omejitev gibanja na občine, druži se lahko do 10 ljudi,…

V naši savinjski regiji je 7-dnevno povprečno število okuženih včeraj nekoliko zvišalo, a je še vedno globoko v oranžni fazi, to povprečje znaša 112 (včeraj 110). Za sproščanje v oranžni fazi bi moralo biti glede na vladni načrt sproščanja ukrepov to povprečje v naši regiji 125, seveda moramo za oranžno sproščanje na regijski ravni še prej postati oranžni na nacionalni ravni, kar pa je kot kaže le še vprašanje časa. Posavska regija, v katero spada občina Bistrica ob Sotli, ima trenutno 7-dnevno povprečje števila okuženih 46 oseb, za oranžno fazo mora to povprečje znašati 37 oseb.

14-dnevno število okuženih na 100.000 prebivalcev v savinjski regiji pa je 681, kar našo regijo uvršča med regije z boljšo epidemiološko sliko oz. takoj za koroško regijo.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 15.798 oseb.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 5. februar v Sloveniji cepljenih že 54.556 oseb 2,6 odstotka vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 41.883 oseb.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • vlada omilila uredbo o vstopu v Slovenijo za dnevne migrante

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 62. Sprejetih je bilo 76 covid bolniki (12 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 121 bolnikov oz. 43 več kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 17 bolnikov obolelih za covidom-19, 1 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi 6 covidni bolniki manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 926 covidnih bolnikov, kar je najmanj po 3. novembru ko je bilo hospitaliziranih 925 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 156.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 115 covidnih bolnikov (4 več kot dan prej). 17 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 12 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 7. V celjski bolnišnici je včeraj umrl 1 bolnik s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 345 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 355 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 127 okužb (prejšnji petek 121). Največ v občini Celje 41, sledijo Šentjur 14, Žalec 12, Šmarje pri Jelšah 9, Slovenske Konjice 8, Laško 7, Rogaška Slatina 6, Prebold 4, Velenje 4, Zreče 3, Kozje 2, Ljubno 2, Polzela 2, Rogatec 2, Šoštanj 2, Vransko 2, Braslovče 1, Nazarje 1, Podčetrtek 1, Rečica ob Savinji 1, Štore 1, Vitanje 1, Vojnik 1.

Sproščanje dejavnosti po celotni državi

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je včeraj naznanil, da se bodo že ta vikend po vsej državi začele sproščati nekatere dejavnosti, še dodatne pa se bodo sprostile v torek.

Poleg vseh dejavnosti, šole prve triade in vrtcev, ki jih določa vladni načrt v rdeči fazi sproščanja, se z današnjo soboto odpira tudi večina gospodarskih dejavnosti vendar pod pogojem, da se vsi zaposleni, ki so v stiku s strankami, enkrat tedensko testirajo.

  • že v petek so se lahko odprli vsi muzeji, galerije in knjižnice
  • danes se odpirajo vsi kozmetični in dsrugi saloni, pedikura, nepremičninsko posredništvo,…, tudi smučišča, za katera pa velja, da je treba predložiti negativen izvid, ki ni starejši od 24 ur
  • v torek se odpirajo vse trgovine in servisne dejavnosti do 400 kvadratnih metrov površine
  • v rdeči fazi so lahko poleg trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem trenutno odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije, ob testiranju so lahko odprta tudi smučišča
Vlada omilila ukrep za vstop v državo za dnevne migrante

Vlada je včeraj aktivirala odlok, ki je predvideval manj izjem za vstop v državo brez karantene in negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom. Pri štirih skupinah, med drugim pri čezmejnih dnevnih migrantih in tistih, ki mejo prehajajo zaradi šolanja, je tako že včeraj veljalo, da morajo v izogib karanteni pokazati negativni test, ki ni starejši od sedmih dni.

Že z današnjim dnem so ukrep zrahljali in med izjeme uvrstili tudi dnevne migrante. Več v novici tukaj.