Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po težavah pri prestopu meje vlada omilila pogoje za dnevne migrante


Vlada je omilila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo, ki je tudi dnevnim migrantom (delavcem, študentom,…) nalagal, da morajo pri vstopu v izogib karanteni pokazati negativni test, ki ni starejši od sedmih dni.

Odlok je povzročil nemalo težav tudi dnevnim migrantom, ki predvsem za potrebe dela mejo prehajajo na našem območju.

Zaradi težav, ki so jih nenadni zaostreni pogoji vstopanja v Slovenijo predvsem delavcem, je vlada včeraj zvečer omilila pogoje pri prestopanju meje.

Po novem tako velja, da lahko ob prihodu iz držav članic EU ali schengenskega območja, ki imajo boljšo epidemiološko sliko (nižjo 14-dnevno incidenco okuženosti na 100.000 prebivalcev), določene izjeme še naprej vstopajo brez napotitve v karanteno in brez predložitve negativnega izvida testa na SARS-CoV-2. Boljšo epidemiološko sliko imajo trenutno vse sosednje države.

Od danes, 6. februarja 2021, tako izjeme veljajo za:
  • dnevnega delovnega migranta, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic EU ali drugi državi schengenskega območja,
  • osebo, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Republiki Sloveniji ali državi članici EU ali schengenskega območja,
  • državljana države članice EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice EU ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članovstarševsko skrb in stik z otrokomvzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje,
  • osebo, ki je naročena na zdravstveno storitev v Sloveniji in se čez mejo vrne takoj po opravljeni storitvi. Če je na zdravstveno storitev naročena mladoletna oseba, lahko pod enakimi pogoji vstopi njen skrbnik, če potujeta skupaj.

Negativni test PCR ali hitri antigenski test, ki ni starejši od sedem dni morajo te osebe predložiti, le če prihajajo iz držav članic EU ali schengenskega območja, ki imajo slabšo epidemiološko sliko (torej višjo 14-dnevno incidenco okuženosti na 100.000 prebivalcev) kot v Sloveniji. Te države so trenutno Španija, Portugalska in Češka.

foto: policija.si – mejni prehod Rogatec