Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podčetrtek ostal brez banke. Župan Misja bo naredil vse, da jo v kraj ponovno pripelje


Nova KBM (bivša Abanka) je komitente poslovalnice v Podčetrtku pred dnevi tudi uradno obvestila, da se tamkajšnja enota ukinja ter jih preusmerila na poslovalnico v Rogaški Slatini.

Tako občani kot tudi na Občini Podčetrtek so bili nad odločitvijo banke razočarani. A župan Podčetrtka Peter Misja je že napovedal, da bo naredil vse, da v njihov kraj ponovno pripelje banko. Glede tega so po besedah župana že stekli konkretni pogovori.

V Podčetrtku so že spomladi začasno ostali brez bančne poslovalnice, tedaj še Abanke. Župane Podčetrtka, Bistrice ob Sotli ter Kozjega, ki so se na banko obrnili s protestnim pismom, so takrat mirili, češ da gre za zaprtje v imenu zmanjševanja možnosti širjenja novega koronavirusa. Banka v Podčetrtku se je po umiritvi prvega vala epidemije res ponovno odprla, a ne za dolgo. Prišel je drugi val ter septembrska uradna združitev Abanke in Nove KBM, posledično pa tudi dokočno slovo iz Podčetrtka. Decembra je namreč Nova KBM ponovno ‘začasno’ zaprla poslovalnico, kar pa je nato vodilo do dokončne ukinitve bančne poslovalnice v Podčetrtku oz. združiteve le te s poslovalnico v Rogaški Slatini.

Župan Misja: naredil bom vse, da Podčetrtek spet dobi banko

O stalnem zaprtju poslovalnice je banka sicer uradno sporočila šele pred dnevi, čeprav so mnogi namero banke slutili že prej. Pri zaprtju poslovalnice pa moti predvsem način komunikacije banke, tako s komitenti kot tudi Občino Podčetrtek, pove župan Peter Misja. Banka je namreč občino o zaprtju obvestila šele nekaj dni nazaj, svoje komitente pa napotila bodisi na poslovalnico v Rogaški Slatini bodisi na že tako preobremenjeno Pošto v Podčetrtku, kjer prav tako nudijo bančne storitve. Peter Misja se je sicer za ohranitev bančnih in poštnih poslovalnic v manjših krajih zavzel tudi ob septembrskem prevzemu funkcije predsednika Skupnosti občin Slovenije.

Nova KBM kljub vsem pozivom ni upoštevala želja in je storila tisto, kar se je namenila storiti. Podčetrtek je tako ostal brez bančne poslovalnice, a očitno le začasno. Po besedah župana Misje so namreč že stekli konkretni pogovori o tem, da v Podčetrtek pripeljejo novo banko. Za tovrstna prizadevanja obstaja več razlogov. Eden izmed teh je ta, da morajo komitenti, kljub čedalje intenzivnejši selitvi bančništva na splet, številne storitve še vedno opraviti s fizičnim obiskom. Prav tako je Podčetrtek eden izmed najbolj priljubljenih turističnih krajev v Sloveniji v katerem se spodobi, da imajo obiskovalci poleg bankomatov, ki jih Podčetrtek sicer ohranja, na voljo tudi bančno poslovalnico. Dodaten razlog pa je tudi ta, da med Šmarjem in Bistrico ob Sotli praktično ni več bančne poslovalnice (v Imenem je poslovalnica DBS). Podrobnosti o tem katera banka bi utegnila priti v Podčetrtek pa Misja zaenkrat še ne razkriva.

Je pa župan ob vseh bančnih težavah s katerimi se soočajo zadnje leto spomnil še na čase, ko so bile banke v rokah domačih lastnikov. Kot pove je tem še bilo nekako mar tudi za ljudi, zato se ni bilo težko dogovoriti niti za sobotno odprtje banke. S tujimi lastniki pa je prava komunikacija izginila, poslovne odločitve pa vodi predvsem kapital, pove Misja. Ob tem pa meni, da pri vseh bančnih lastniških preobratih ne bi bil presenečen, če bo tudi Nova KBM kmalu odšla v pozabo.

B.S.