Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjansko-obsoteljske osnovne šole te dni z odlično udeležbo, vrtci nekaj manj


V torek, 26. januarja so se v devetih regijah otroci vrnili v vrtce ter prve tri razrede osnovnih šol. Šole in vrtce po Kozjanskem smo povprašali o deležu otrok, ki sedaj obiskujejo ustanovo ter kolikšen delež je bil prisoten lani v začetku leta, ko ko je bilo veliko otrok odsotnih zaradi raznih viroz.

Povprašali smo jih tudi, kaj bi ob začetku šole izpostavili ter kako otroci upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Ker je občina Bistrica ob Sotli v Posavski regiji, kjer ni prišlo do sproščanja ukrepov, tamkajšnja šola in vrtec za enkrat še nista odprla vrat.

ŠOLE:

Nedvomno je, da so vsi učenci veseli vrnitve v šolo. Učitelji iz večih šol poročajo, da tako razigranih in veselih učencev še niso videli. Ponekod je ob koncu šolskega dneva zaznati nekaj utrujenosti, kar je po treh mesecih šolanja od doma čisto normalno.

V vse šole se so se vrnili skoraj vsi učenci (OŠ Podčetrtek – 97%, OŠ Šmarje pri Jelšah – 95%, OŠ Franja Malgaja Šentjur – 95%, OŠ Kozje – 100%, OŠ Planina pri Sevnici – 97%, OŠ Slivnica pri Celju, 99%), odsotek prisotnosti je pod 95% padel samo v I. OŠ Rogaška Slatina, kamor se je vrnilo 94% otrok prve triade.

Marsikje je bila v lanskem januarju odsotnost večja, na osnovni šoli Planina pri Sevnici je bilo odsotnih okoli 7%  otrok. Iz tega lahko ugotovimo, da otroci večinoma očitno ne kažejo znakov okužbe s koronavirusom, obenem pa starši nad možnostjo okužbe otrok v šoli niso toliko v skrbeh, da bi jih držali doma. Delež prisotnosti je pa višji tudi zato, ker se zaradi šolanja od doma letos ne širijo drugi prehladi in viroze.

Ukrepe večina otrok zvesto spoštuje, to se da pripisati tudi staršem, ki so otroke dobro pripravili na ponoven začetek šolanja. Kot posebnost iz osnovne šole Planina pri Sevnici poročajo, da je bilo nekaj učiteljic poklicanih z nazivom “mami”, kar je po treh mesecih odsotnosti normalno.

VRTCI:

Tako kot v šolah, je bilo tudi v vrtcih opaziti veliko veselja med starši in delavci, največ pa seveda med otroki. Pri slovesu od staršev je pri nekaterih mlajših poteklo tudi nekaj solz.

V vrtce se je povprečno vrnilo malo več kot 60% otrok, v Rogaški Slatini pa skoraj 70% (vrtec Šentjur – 60%, vrtec Podčetrtek – 60%,vrtec Kozje – 53%, vrtec Šmarje pri Jelšah – 67%). Še večjo udeležbo pa pričakujejo naslednji teden. Lansko leto je bilo v januarju v vrtcih prisotnih okoli 75% otrok.

Letošnjo manjšo udeležbo lahko pripišemu temu, da je več staršev doma, zato ne rabijo varstva. Ena od možnosti je prav tako, da starši otrok ne želijo vrniti v vrtec zaradi strahu pred potencialno okužbo. Odsotnost večjega števila otrok zaradi okužbe s koronavirusom je malo vrjetna, saj pri obisku šol nismo zaznali velike odostnosti, ki bi se zagotovo pojavila tudi tam, če bi bili otroci okuženi.

Nekateri otroci zaradi trimesečne odsotnosti izražajo stisko, katero poizkušajo s pomočjo vzgojiteljev premagati. Ukrepov se vsi redno in pridno držijo, pri tem pa so še posebej vzorni starejši otroci. O zasedenosti smo vrtce povprašali tudi v času, ko so bili ti na voljo samo za izredno varstvo. Takrat se je udeležba gibala med 10 in 20%. Več o tem lahko preberete tukaj.

Enaka vprašanja smo zastavili tudi celjskim vrtcem in šolam, kjer se je v šolo vrnila velika večina otrok, tukaj pa izstopa OŠ Glazija, kamor se je vrnilo 82 % otrok. Ta šola je sicer namenjena otrokom s posebnimi potrebami, zato je to verjetno razlog za odstopanje. V vrtce se je, podobno kot na Kozjanskem, vrnilo okoli 60% otrok.

D.K.