Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Število sprejetih bolnikov se manjša, hospitaliziranih pa veča. Umrlo 44 covid bolnikov. V Savinjski regiji samo 16 okužb



Poudarki prispevka:

  • statistični podatki
  • v Savinjski regiji samo 16 potrjenih okužb
  • vlada sprostila nekatere ukrepe
  • brez naložene aplikacije #OstaniZdrav vas lahko doleti kazen
  • nošnja maske na odprtih javnih krajih in prostorih je od jutri obvezna le v primeru, če ni mogoče vzdrževati medosebne razdalje najmanj 2 metra
  • dodatne okužbe v Domu starejših na Polzeli, situacija v Domu starejših Vojnik se umirja

V nedeljo je bilo v Sloveniji kot običajno opravljenih manj testiranj, ki so posledično izluščila tudi manj okuženih. Opravljenih je bilo 1679 testiranj na virus SARS-CoV-2, izvid je bil pozitiven pri 431. Delež pozitivnih je bil včeraj 25,67 %. 7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je 1490 potrjeno okuženih (pon.: 1627, tor.: 2139, sre.: 1849, čet.: 1813, pet.:1744, sob.: 830, ned.: 431).

Včeraj je umrlo 44 obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je tako skupaj umrlo že 2107 obolelih za covid-19. Slovenija tako beleži že 1013 umrlih na milijon prebivalcev, kar nas uvršča na trenutno 9. mesto po umrljivosti med vsemi državami na svetu. Med evropskimi državami pa smo po številu umrlih na milijon prebivalcev na 8. mestu. Pri tem podatku je treba v obzir vzeti tudi različne kriterije, po katerih v državah določajo covid smrti, ter zakasnelo poročanje o umrlih v nekaterih državah.

Včeraj se je število hospitalizacij po bolnišnicah v Sloveniji povečalo za 5 bolnikov s covidom-19. Sprejetih je bilo 80 covid bolnikov (26 manj kot dan prej in najmanj od 16. novembra). V domačo oskrbo so odpustili 48 bolnikov oz. 4 manj kot dan prej, v bolnišnicah pa je umrlo 27 bolnikov obolelih za covidom-19, 1 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravi 6 covid bolnikov več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1320 covid bolnikov oz. 5 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 207 covid bolnik (152 od teh na respiratorju – 8 več kot dan prej). Zadnje dni spremljamo situacijo, ko se število hospitaliziranih veča, kljub temu da število sprejetih covid bolnikov upada. To kaže na to, da je zdravljenje, ki ga zahteva bolezen covid-19 dolgotrajno, zaradi česar morajo pacienti v bolnišnični oskrbi ostali dlje časa.

Splošni bolnišnici Celje se skupaj zdravi 149 covid bolnikov (3 maj kot dan prej). 19 bolnikov s covid-19 je na intenzivni negi, 14 od teh je priključenih na respirator. V SB Celje so včeraj sprejeli 4 covid bolnike, v domačo oskrbo so jih odpustili 5, v celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 covid bolnika. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 188 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici beležijo 198 umrlih covid bolnikov.

Včeraj je bilo v Savinjski regiji potrjenih samo 16 okužb z novim koronavirusom. In sicer v občinah Velenje in Vojnik po (4), Laško (3), Celje in Šentjur po (2) in Šoštanj (1).

Vlada v sproščanje ukrepov. Brez #OstaniZdrav lahko dobite kazen

Včeraj je vlada sprotila nekatere ukrepe, o čemer podrobnosti najdete tukaj. Danes je dodatno prišla še informacija, da vas bo lahko doletela kazen, če vas znotraj druge statistične regije dobijo, da pri prehodu statistične regije nimate aplikacije #OstaniZdrav. Kot so za porta MMC pojasnili z MNZ-ja: “Odlok v ničemer ne posega v ustavno zagotovljeno pravico do zasebnosti. Policija ne bo pregledovala elektronskih naprav. Oseba se lahko sama odloči, ali bo aplikacijo pokazala kot dokazilo za uveljavljanje izjeme, podobno kot osebe na meji pokažejo policistu SMS z namenom dokazovanja, kdaj so prestopili meje. Ne gre za vpogled v posameznikovo zasebno komunikacijo. Policija ne bo nadzorovala uporabe aplikacije, temveč bo nadzirala gibanje med občinami v okviru rednih in naključnih kontrol. Oseba, ki želi uveljavljati to izjemo (6. člen), bo policistu pokazala, da uporablja aplikacijo. Če je ne uporablja ali je ne želi pokazati, šteje, da izjema zanjo ne velja – podobno kot to velja za osebe, ki prehajajo meje občine in ne izkažejo ene izmed 13 trenutno veljavnih izjem.”

Vlada je izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki je enak sedaj veljavnemu, nekoliko je le milejši ukrep nošenja zaščitne maske na odprtih javnih krajih in prostorih. Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih.

Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra, in v osebnih vozilih. Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

V domu na Polzeli se število okuženih še kar veča

V Domu starejših na Polzeli se stanje še vedno ne umirja. Kot so namreč sporočili, statistika ni rožnata. Na včerajšnji dan so namreč imeli že 74 aktivno okuženih stanovalcev in 20 aktivno okuženih zaposlenih. Če gledamo zgolj številke se bere slabo. A naj vam bo v uteho, da se stanovalci dobro počutijo, nimajo hujših težav pri prebolevanju virusa,” je zapisala direktorica doma Eva Lenko.

V Domu starejših Vojnik pa se situacija umirja, so sporočili na domski spletni strani. “Trenutno ne beležimo večjega porasta novih okužb, temveč zgolj posamične, ki jih pravočasno zaznamo in ukrepamo skladno z vsemi zahtevanimi protokoli. Ukrepi, ki jih izvajamo in se jih dosledno držimo vse od prve okužbe delujejo. Trenutna situacija je 42 okuženih stanovalcev, od tega jih je 14 v bolnišnični oskrbi, 15 jih je vse od pojava okužbe v naši hiši pa do danes preminulo, z izjemo ene osebe, v bolnišnici. V bolniškem staležu imamo zaradi okužbe 14 zaposlenih. Situacija je še vedno zelo resna in terja veliko mero odgovornosti tako na strani zaposlenih, kot stanovalcev in tudi njihovih svojcev. Vesela in spodbudna novica pa je, da je 32 stanovalcev že ozdravelo in so se po večini že vrnili v svoje sobe,” so zapisali v domu.