Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurčani podpirajo svojega poslanca Polnarja in niso za njegovo izključitev iz DeSUSa


Novi-stari predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je prejšnji teden, vzporedno s svojo napovedjo, da bo stranki predlagal izstop iz vladne koalicije, napovedal tudi izključitev neposlušnega poslanca Roberta Polnarja iz stranke.

Kot je dejal Erjavec, je pobuda za to prišla iz občinske organizacije Šentjur pri Celju, ki ima tudi edina možnost Polnarja izključiti iz vrst stranke, na listi katere se je uvrstil v državni zbor.

Iz občinskega odbora Šentjur so nam sporočili, da postopek izključitve Polnarja še ni končan. Šentjurčani, sodelujoči v naši anketi, pa takšne poteze ne podpirajo. Tudi tisti, ki so volili stranko DeSUS.

Robert Polnar si je v tem mandatu ustvaril imidž samosvojega poslanca, ki se drži ustavnega načela, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na nobena navodila.

Slednje je za vodstva strank pogosto moteč odnos poslancev do svoje funkcije in nič drugače ni tudi v primeru Polnarja in DeSUSa. Kot je znano, je Polnar že v času Šarčeve vlade kdaj glasoval drugače kot koalicija in večina poslancev, s podobno prakso pa je nadaljeval tudi v Janševi vladi, ko je denimo v nasprotju s koalicijsko pogodbo podprl interpelacijo proti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu.

Tokrat pa je Polnar prišel navzkriž s novim-starim predsednikom stranke upokojencev, Karlom Erjavcem ki je v obstoječi politični situaciji prepoznal svojo priložnost, da uresniči osebno ambicijo postati predsednik vlade Republike Slovenije, kar mu z majhno stranko kot je DeSUS v normalnih okoliščinah ne bi bilo dosegljivo.

A Polnar je do te ambicije Karla Erjavca skeptičen. Po sestanku, ko so šokirani poslanci DeSUSa od Karla Erjavca prvič izvedeli o njegovi ambiciji postati predsednik vlade, je Polnar dejal: “Včeraj smo namreč izvedeli, da je Karl Erjavec po svojem prepričanju in tudi po prepričanju voditeljev strank KUL edini politik v Sloveniji, ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše.” Ter: “Svoje ambicije je Erjavec utemeljil predvsem, kolikor sem razumel, z izjemno hudo frustracijo glede na mandat 2004-2008, ki jo čuti do aktualnega predsednika vlade. To se mi zdi, da je njegov osnovni motiv, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče KUL.”

V teh besedah so Erjavec in še nekateri v DeSUS-u prepoznali neprimeren in žaljiv način nastopa do stranke ter napovedali “primerno ukrepanje”. Pobuda za izključitev Polnarja je po Erjavčevih besedah in potrditvi predsednika občinskega odbora Šentjur Alojza Recka prišla iz OO DeSUS Šentjur.

Kot je Recko povedal za Kozjansko.info, je odbor o izključitvi Polnarja že razpravljal, vendar postopek še ni končan. Bo pa predvidoma še ta teden.

Anketiranci v podporo Polnarju

Pred dnevi smo na Kozjansko.info objavili anketo, v kateri nas je zanimalo, kako samosvojo držo poslanca Polnarja in namero njegove stranke, da ga iz DeSUS-a izključi, vidijo Šentjurčani in drugi sodelujoči v naši anketi.

Med 648 sodelujočimi je Polnar dobil visoko podporo, tudi med 97 občani Šentjurja.

Kar 70 % sodelujočih Šentjurčanov podpira samosvojo držo poslanca Polnarja v državnem zboru. Da je predlog njegove izključitve iz stranke DeSUS upravičen, meni zgolj dobra petina njegovih soobčanov, skoraj dve tretjini pa jih je mnenja, da gre za neupravičeno početje občinskega odbora DeSUS.

Zanimivo je, da izključitve Polnarja iz DeSUSa večinsko ne podpirajo tudi volivci te stranke, ki so sodelovali v anketi. Polovica jih namreč meni, a bi bila izključitev Ponarja neupravičena, 42 % volivcev DeSUSa meni, da bi bila upravičena, 8 % pa je vseeno.

Karla Erjavca kot primernega kandidata za predsednika vlade vidi zgolj 13 % občanov Šentjurja, med vsemi 643 anketiranci pa je takšnih še odstotek manj.

Robert Polnar je sicer za državnozborskih volitvah 2018 v okraju Šentjur pri Celju dobil 7,2 % glasov. Volilo ga je 635 ljudi, kar je skoraj dvakrat toliko, kot je v okraju Tržič volilo njegovega predsednika Karla Erjavca. Znano je, da je bil Polnar izvoljen v državni zbor, medtem ko Erjavec s preskromno podporo ne. O nadaljnjem članstvu svojega izvoljenega poslanca v stranki upokojencev bodo torej zadnjo besedo imeli njegovi kolegi iz lokalnega odbora.

L. Č. *foto: Matija Sušnik, Državni zbor Republike Slovenije