Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Robert Polnar: v koaliciji smo uspeli doseči financiranje občin na nivoju, kakšnega v tej državi še nismo videli


Na informativnem portalu Domovina.je so pripravili obsežen intervju s šentjurskim poslancem, članom stranke DeSUS Robertom Polnarjem.

Med številnimi vprašanji o stanju v vladni koaliciji, možnosti prestopa DeSUSa h Damijanovi združbi KUL, pogledu in  Aleksandro pivec in Karla Erjavca, mu je novinar zastavil tudi vprašanji, ki se neposredno nanašata na občino Šentjur.

Kaj imajo prebivalci občine Šentjur od tega, da kot član vladnih koalicij tega mandata v parlamentu deluje tudi njihov soobčan Robert Polnar?

Občina Šentjur je zaradi mene dobila bistveno višjo povprečnino, kot če jaz ne bi bil poslanec. To si upam reči.

Kaj je Janševa vlada do sedaj – posredno ali neposredno – naredila za boljše in kvalitetnejše življenje ljudi v občini Šentjur?

Na področju infrastrukture se intenzivno izvaja sanacija oz. modernizacija ceste Dole – Ponikva – Dolga Gora. To je ena od državnih cest, ki je v občini Šentjur v daleč najslabšem stanju. To je napredek, ki ga je treba upoštevati.

Še nekaj drugih insertov iz intervjuja na portalu Domovina.je:

Kandidat levega interesnega zaledja za mandatarja, Jože P. Damijan, je v nedavnem intervjuju za Mladino zatrdil, da ima podporo 46 poslancev za prevzem oblasti. V zadnjih oglašanjih se sicer nekoliko vleče nazaj, pa vendarle; njegova računica se brez glasu Roberta Polnarja ne izide. Mu je torej uspelo pridobiti vaš glas?

Bom zelo nedvoumen. Z gospodom Damijanom se ne ukvarjam, me ne zanima.

Čez teden dni bom star šestdeset let. Prišel sem do spoznanja, da je pomembno, kako človek izkorišča razpoložljivi življenjski čas. Ukvarjanje z gospodom Damijanom bi bila z moje strani do skrajnosti klavrna izraba mojega življenjskega časa.

V njegovi koaliciji ne mislim sodelovati in absolutno ne bo dobila mojega glasu.

Dopisni volilni kongres DeSUSa, ki poteka ravno zdaj, naj bi bil po Damijanovih besedah nujen korak na poti zamenjave vlade. Na čem po vaše temelji njegov optimizem in ali je upravičen?

Težko kalkuliram, kako razmišlja gospod Damijan, ker se z njim ne ukvarjam. Najverjetneje pa naši nekdanji koalicijski partnerji kalkulirajo, da bi z novim predsednikom Desus nastopila možnost za izstop DeSUSa iz obstoječe koalicije.

Na nivoju poslanske skupine imamo dogovor, da v koaliciji ostanemo, to moram odkrito povedati. Ne vidim nobenega razloga, da bi z izvolitvijo novega predsednika nastali pogoji, da bi DeSUS sprejemal revolucionarne sklepe in iz te koalicije odšel.

Kaj pa je namreč alternativa tej koaliciji? Nekaj, kar smo že izkusili – ljudje, ki se v hudi krizi ponujajo za rešitelje, pa države niso znali voditi niti v času konjukture …

Kako si razlagate odnos medijev do vaše stranke? V času, ko je bil DeSUS še v vladi Marjana Šarca, je o aferi SRIPT poročal Požareport in nekaj drugih medijev, med drugim Domovina. Premier Šarec si je zatiskal ušesa, češ da nima časa brati poročila, DeSUS jo je izvolil za predsednico. Potem, ko pa je nekaj mesecev kasneje padla z medijskega piedestala, so o tem poročali vsi. Ali opažate razliko v odnosu do stranke DeSUS s strani medijev, glede na to, v kateri koaliciji delujete?

Lahko govorim iz osebne izkušnje. Dve leti in pol sem v nacionalni politiki, sem predsednik odbora za finance in nisem povsem neprepoznaven poslanec. V letošnjem letu sem dajal precej izjav. Novinarji so me spraševali, zakaj podpiram vlado, kako se v njej počutim in katere zadeve bi bilo potrebno izpostaviti.

Na dolgo in široko sem razložil, da vlado podpiram, ker spoštujem volilni izid. V parlamentarni demokraciji je najbolj normalna stvar, da vlado sestavi in vodi stranka, ki je na parlamentarnih volitvah dobila največ glasov. Razložil sem stališča do financiranja lokalne samouprave in do tega, da sem znotraj te vlade uspel s svojimi idejami doseči financiranje občin na nivoju, kakšnega v tej državi še nismo videli. Da imamo demografski sklad in pripravljen urad za demografijo. Da smo dosegli krizni dodatek za upokojence in 2 % izredno usklajevanje neodvisno od gospodarske rasti.

Od tega ni bilo objavljeno nič. Ne pričakujem, da če 10 minut govorim v mikrofon, da bo objavljen celoten pogovor, pričakujem pa, da bo objavljenih nekaj stavkov, pa v glavnem ni bilo objavljeno nič.

Nikomur ničesar ne očitam, to je stvar uredniške politike. Če bi se s tem obremenjeval, potem bi hitro postal živčna razvalina. Do tega sem zato vzpostavil distanco. Ko me je novinarka ene televizije pred kratkim hotela nekaj vprašati, sem ji odvrnil, »Poslušajte gospa, nima smisla, ker tako in tako ne bo objavljeno,« in se je strinjala.

Celoten intervju si preberite na portalu Domovina.je: Ukvarjanje z gospodom Damijanom bi bila klavrna izraba mojega življenjskega časa.