Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Največ okužb se prenaša na delovnem mestu


Na današnji vladni novinarski konferenci je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager predstavila preliminarne podatke o tem, kje so glavna žarišča okužb z novim koronavirusom v (pre)počasi pojemajočem se drugem valu epidemije.

Kot je povedala Čakš Jagrova so podatke dobili predvsem na podlagi informacij, ki so jim jih pridobili med 16. 11. in 22. 11.na podlagi anketiranja 10.205 takrat okuženih. Analiza kaže, da se največ oseb okuži na delovnem mestu. Kar četrtina anketiranih je namreč kot najverjetnejši vir okužbe navedla delovno mesto.

Zelo velik je tudi odstotek tistih, ki ne znajo oz. ne vedo povedati, kje so se gibali in kje bi se lahko okužili, kar še posebej onemogoča delo epidemiologov. Odstotek teh je le nekoliko nižji od tistih, ki so kot vir okužbe navedli delovno mesto.

Nekaj čez 20 odstotkov je tudi takšnih, ki so se okužili v družini oz. v skupnem gospodinjstvu. Okoli 15 odstotkov se jih je okužilo v domovih starejših občanov in socialnovarstvenih zavodih. Nekaj anketiranih pa je tudi priznalo, da so se najverjetneje okužili na zasebnih druženjih.

Največ anketiranih okuženih spada v starostno skupino od 45 do 54 let.