Epidemija se še ne umirja: 2226 okužb, 43 umrlih. V Domu starejših Šentjur okuženih že 25 stanovalcev in zaposlenih

25. 11. 2020 16:18

Včeraj je bilo opravljenih rekordnih 8063 testiranj, na virus SARS-CoV-2 pa je bilo pozitivnih 2226 izvidov testov. Delež pozitivnih izvidov je bil včeraj spodbudnih 27,61 %.

V zadnjih tednih skrbi predvsem nastajanje žarišč v domovih za starejše po Sloveniji. Stanje se slabša tudi v nekaterih domovih na Celjskem. Zadnje informacije iz Doma ob Savinji v Celju tako pravijo, da imajo v rdeči coni nastanjenih že 21 stanovalcev, več okuženih je tudi v domovih v Šentjurju in Šmarju.

Zadnji preliminarni podatki kažejo, da se največ okužb prenaša na delovnem mestu, dobršen del pa tudi v domovih za starejše. Več v novici tukaj.

Včeraj je umrlo 43 bolnikov s covid-19, skupaj pa tako že 1199. Samo v mesecu novembru smo v Sloveniji zabeležili že 836 smrti. Slovenija od začetka epidemije beleži že 577 umrlih na milijon prebivalcev, kar nas uvršča na trenutno 25. mesto po umrljivosti med vsemi državami na svetu. Med evropskimi državami pa na 13. mesto.

Včeraj se je število hospitalizacij po bolnišnicah v Sloveniji zmanjšalo za 2 bolnika s covidom-19. Sprejetih je bilo 142 covid bolniki (15 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 113 bolnikov oz. 34 več kot dan prej, v bolnišnicah pa je umrlo 31 bolnikov obolelih za covidom-19.

Trenutno je hospitaliziranih 1297 covid bolnikov oz. 2 manj kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravijo 202 (147 od teh na respiratorju oz. enako kot dan prej). V intenzivni covid negi je en covid bolnik manj kot dan prej.

Splošni bolnišnici Celje se skupaj zdravi 141 covid bolnikov, kar je 1 manj kot dan prej. 19 od teh je na intenzivni negi, od teh pa 11 na respiratorju. V SB Celje so včeraj sprejeli 16 covid bolnikov, v domačo oskrbo so jih odpustili 15, v celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 covid bolnika. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 114 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici beležijo 124 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 381 okužb, okužbe včeraj niso zabeležili le v občini Tabor. Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje (66), sledijo Velenje (55), Slovenske Konjice (33), Žalec (29), Vojnik (24), Šoštanj (16), Polzela in Zreče po (15), Rogaška Slatina (14), Braslovče (12), Mozirje (11), Bistrica ob Sotli (*Posavska regija), Nazarje in Šentjur po (9), Laško, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah po (8), Prebold (7), Dobrna, Kozje, Ljubno in Rečica ob Savinji po (6), Gornji Grad (5), Luče (4), Rogatec in Vitanje po (2), Dobje, Solčava, Šmartno ob Paki, Štore in Vransko po (1).

V Domu starejših Šentjur okuženih 16 stanovalcev in 9 zaposlenih

Po poročanju portala MMC se okužbe širijo tudi v Domu starejših Šentjur. Okuženih je namreč že 16 stanovalcev in devet zaposlenih. Kot je povedala direktorica doma Vesna Vodišek Razboršek, so vse okužene stanovalce so preselili v že vzpostavljeno rdečo cono doma, preostali pa ostajajo v sivi coni enote Rožmarin. Ena stanovalka je morala biti prepeljana v bolnišnico. Ena izmed pred časom okuženih stanovalk pa se je že ozdravela in se vrnila v sobo.

Kot še poročajo na MMC v sivi coni ostajajo tudi stanovalci enote Livada. Tako v sivi kot rdeči coni delujeta ločeni ekipi, ki so ju kljub pomanjkanju kadra še dodatno okrepili, saj trenutno zaznavajo približno 25-odstotni izpad zaposlenih.

Zaskrbljujoče vesti prihajajo tudi iz Doma ob Savinji, ki je postal novo žarišče okužb v Celju. Še pred dnevi so iz doma poročali o zgolj treh okužbah, zadnje informacije pa kažejo, da širjenje virusa niso uspeli preprečiti. Po zadnjih podatkih je tam okuženih že 21 stanovalcev in 14 zaposlenih. Okužene stanovalce so namestili v rdečo cono, je na spletni strani doma zapisala direktorica Bojana Mazil Šolinc.

Tudi iz SeneCura Doma starejših občanov Vojnik so pred dnevi poročali, da se soočajo z izbruhom okužb, saj se je po prihodu stanovalke iz bolnišnice, ki je po prvem negativnem izvidu testa v drugo bila pozitivna, pojavilo novo žarišče z 12 okuženimi stanovalci. Vzpostavili so novo in dodatno rdečo cono.

Štiri okužene stanovalce imajo tudi v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah.

foto: Dom starejših Šentjur

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X