Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dve dodatni okužbi v Domu starejših Šentjur in več okuženih na šentjurski upravni enoti. V občinah KiO včeraj sicer nekoliko manj okužb


Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih novih 1499 primerov okužbe z novim koronavirusom. Odvzetih je bilo sicer 5756, kar pomeni, da je bil včerajšnji delež pozitivnih rezultatov testov še vedno visokih 26 %.

Včeraj je umrlo kar 13 oseb z boleznijo covid-19, skupaj pa je umrlo že 264 covid bolnikov.

Glede na veliko pojavnost v populaciji, veliko prevalenco virusa, lahko rečemo, da tisti, ki zboli za kliničnimi znaki covida-19 – ima vročino, kašlja, izgubi še okus in voh -, je zelo verjetno zbolel za covidom-19, pravi infektologinja Mateja Logar.

Trenutno je hospitaliziranih 560 covid bolnikov oz. 37 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 87 (57 od teh na respiratorju oz. 9 več kot dan prej), kar pomeni da so v intenzivni covid negi 4 bolniki več kot dan prej. V SB Celje se zdravi 73 covid bolnikov (6 več kot dan prej), 15 jih je na intenzivni negi oz. trije več kot dan prej, od teh jih je pet na respiratorju.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 16.371, 14-dnevna pojavnost pa je že 781 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo včeraj največ okužb potrjenih v občini Ljubljana, in sicer 166. Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili zgolj 175 okužb, največ v občini Celje, in sicer 46 potrjeno okuženih. V občinah KiO je bilo včeraj potrjenih le 14 okužb, kar je velik upad glede na nekaj prejšnjih dni. Največ v Šentjurju, kjer so potrdili 7 okužb. 

Največ v občini Celje (46), sledijo Velenje (35), Žalec (16), Slovenske Konjice (10), Laško in Polzela po (8), Šentjur in Šoštanj po (7), Šmartno ob Paki (6), Zreče in Prebold po (5), Vojnik (4), Šmarje pri Jelšah, Mozirje, Vransko in Kozje po (3), Dobrna (2), Rogaška Slatina, Štore, Braslovče in Nazarje po (1).

V Savinjski regiji je trenutno 1955 (dnevni prirast je +125 aktivno okuženih) aktivno okuženih oseb, največ v Celju (354), Velenju (298), Šentjurju (192) in Žalcu (167). V Sloveniji je občina z največ aktivno okuženimi občina Ljubljana s kar 2173 aktivno okuženimi osebami.

Ker trenutno število opravljenih testiranj presega kapacitete laboratorijev, zaradi česar se na rezultate čaka tudi po več dni, je svetovalna skupina vlade zdravnikom poslal priporočila, da nekoliko zmanjšajo število testiranj. Trenutno se število testov namreč giblje okoli 6000 do 7000 na dan, odslej pa naj bi se jih opravilo okoli 4000 do 5000 na dan. Po novem naj bi v prvi vrsti testirali tiste, ki potrebujejo test zaradi svoje obravnave (npr. sprejema na poseg v bolnišnico), drugi razlog pa bo epidemiološki, ki določa, da se testirajo vsi tisti, ki so bolni in imajo stik s tako imenovanimi ranljivimi skupinami – zaposlene v domovih, v bolnišnicah, ljudi, ki imajo veliko stikov pri svojem delu, pa tudi tiste, ki imajo doma družinske člane, ki bi lahko težko zboleli. Testiranje se bo usmerilo tudi na tiste bolnike pri katerih je pričakovan težji potek bolezni. “Za vse ostale pa velja osnovno pravilo: ko zbolite, ostanite doma. Takoj, ko občutite, da boste zboleli, ko se vam zdi, da boste dobili vročino, se morate izolirati. Takrat izločamo največ virusa in smo najbolj kužni,” dodaja vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović.

REZULTATI TESTA NA zVEM: Če vas zanima, kakšen je rezultat testa, vam zdaj ni več treba čakati na osebnega zdravnika, tudi vam ga ni treba klicati in obremenjevati, saj je vaš izvid testa dostopen na portalu zVEM, ki ponuja varen dostop do storitev eZdravja. Reultat lahko preverite tukaj (klik)

Dve dodatni okužbi v Domu starejših Šentjur

Potem, ko so v Domu starejših Šentjur eno okužbo med stanovalci potrdili že pred dnevi, so včeraj sporočili, da je bila okužba potrjena še pri enem stanovalcu doma, pri katerem so po vrnitvi iz bolnišnice preventivno opravili odvzem brisa. Okužbo so potrdili tudi pri zaposleni.

“Stanovalca smo ob vrnitvi v dom namestili v t. i. sivo cono, kjer nista imela stika z drugimi stanovalci, zanju pa je skrbela ločena ekipa zaposlenih. Trenutno sta v Splošni bolnišnici Brežice, ne kažeta znakov okužbe in se dobro počutita.

Dodatno imamo eno okuženo zaposleno, ki pa je bila preventivno odstranjena iz delovnega okolja in je od srede dalje ni bilo več v službi.
Zaradi slabe epidemiološke slike v okolju smo opravili tudi preventivne vzorčne teste med stanovalci in zaposlenimi. Vsi testi so bili negativni. Danes smo ponovno izvedli kontrolne brise za zaposlene in stanovalce v sivi coni. Rezultate še čakamo.
Ves čas pozorno spremljamo vsa odstopanja pri počutju in zdravstvenemu stanju stanovalcev in zaposlenih ter ob najmanjšem odklonu izvedemo preventivno testiranje. Hkrati smo tudi nekoliko spremenili življenje v domu,” so med drugim sporočili iz Doma starejših Šentjur.

Okužbe tudi v UE Šentjur

Z večjim številom okuženih zaposlenih se soočajo tudi v UE Šentjur, zaradi česar prihaja do motenj pri opravljanju določenih delovnih nalog. Več v novici tukaj.

V SB Celje trenutno aktivno okuženih že 105 zdravstvenih delavcev, 22 jih je še v samoizolaciji

V Splošni bolnišnici Celje se še vedno soočajo z naraščanjem števila okuženih zdravstvenih delavcev. Kot so nam sporočili je trenutno aktivno okuženih 105 zaposlenih, od tega 14 zdravnikov, 41 diplomiranih medicinskih sester in 31 zdravstvenih tehnikov, dodatno pa je v samoizolaciji še 22 zaposlenih.

Dodali so, da kadrovsko stisko trenutno rešujejo z zmanjševanjem rednega obsega dela in sicer nenujnih zdravstvenih storitev ter s prerazporejanjem zaposlenih med bolnišničnimi oddelki. K sodelovanju so povabili tudi študente zdravstvene nege in medicine ter upokojene medicinske sestre.

Pred časom so v SB Celje nabavili tudi 6150 hitrih antigenskih testov, s katerimi testirajo paciente, ki prihajajo na obravnavo tudi zaradi drugih stanj. Hitri testi, katerih rezultati so znani v nekaj minutah, zdravstvenemu osebju omogočajo hitrejše razvrščanje obravnavanih pacientov v rdečo oz. belo cono bolnišnice. Kot so nam dejali, so v času od uvedbe opravili 375 hitrih antigenskih testov, od katerih jih je bilo 84 pozitivnih.

Zaradi omenjenih okoliščin, bodo do nadaljnjega obravnavo v celjski bolnišnici lahko opravili le tisti pacienti, ki jih bodo ponovno povabili na pregled, diagnostiko ali poseg. Več v novici tukaj.

B.S., foto: B.R.