Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podpisi zbrani, kdaj bo v Rogaški Slatini referendum o razglednem stolpu Kristal, bo jasno konec oktobra


Mesec dni za tem, ko so pobudniki za referenduma o izgradnji razglednega stolpa Kristal napovedali zbiranje podpisov, so zastavljeni cilj že uresničili. Konec prejšnjega tedna, skoraj teden dni pred iztekom roka, so namreč že zbrali zahtevanih 468 podpisov (5 % volilnih upravičencev v občini), ki so pogoj za razpis referenduma, trenutno pa naj bi imeli pobudniki zbranih že več kot 500 podpisov. V naslednjem tednu bo zahteva s podpisi že romala na vložišče Občine Rogaška Slatina.

V povezavi z zbiranjem podpisov pa se s strani predlagateljev pojavljajo tudi očitki o pritiskih na podpornike referenduma, ki naj bi prihajali tudi z vrha Občine Rogaška Slatina, kar pa je župan mag. Branko Kidrič označil za pavšalne in neutemeljene obtožbe.

Občina Rogaška Slatina je sicer svoj pogled na projekt razglednega stolpa predstavila na novinarski konferenci sredi septembra.

Pobudniki referenduma o gradnji razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini so uspeli zbrati zadostno število podpisov. Teh so že pretekli teden zbrali potrebnih 468, kar je 5 % volilnih upravičencev v občini, trenutno pa naj bi jih imeli že preko 500. O razpisu referenduma mora sedaj odločati še občinski svet.

Na referendumu bodo občani odločali o uveljavitvi odloka občinskega prostorskega načrta, ki med drugim predvideva izgradnjo 106-metrov visokega razglednega stolpa Kristal. Časovni termin ter izvedba referenduma pa bo v veliki meri odvisna tudi od trenutnih razmer povezanih s širjenjem bolezni covid-19.

Žgajnerjeva presenečena in zadovoljna

Pobudnica referenduma Eva Žgajner nam je ob predčasno zbranem zadostnem številu podpisov povedala, da jo je rezultat zbiranja po svoje presenetil. “Za Slatinčane in Slovence se nasploh rado govori, da smo pasivni, tudi udeležba na volitvah pogosto daje tako sliko. Pri zbiranju podpisov je bil postopek še toliko težji, saj je bilo treba v uradnih urah Krajevnega urada ali Upravne enote osebno priti in overiti podpis,” je dejala Žgajnerjeva.

Dodala je, da je ponosna na svoje sokrajane in hvaležna vsem, ki so podprli referendum s podpisom. “Pa tudi tistim, ki so to storili le z besedo in mi povedali, da zaradi raznih pritiskov ne upajo dati svojega podpisa, si pa referenduma močno želijo. Teh ljudi je bilo žal precej, imeli smo tudi en primer, ko je nekdo svoj podpis “preklical” oziroma nas prosil, da mu vrnemo overjen podpis, kar smo seveda tudi storili.”

Žgajnerjeva je ob tem na občino usmerila očitke o domnevnih pritiskih na posameznike in zaposlene na občini, ki so izražali podporo pobudnikom referenduma. Poleg tega naj bi zbiratelji podpisov za referendum prepoznavali pritiske nasprotnikov referenduma v dogodkih, ki so se jim dogajali, a niso neposredno povezani z referendumom.

Župan:

Ker so očitki posredno bili usmerjeni tudi na vodstvo Občine Rogaška Slatina, smo o domnevnih pritiskih povprašali župana Rogaške Slatine mag. Branka Kidriča. Ta je očitke Žgajnerjeve odločno zavrnil. Kot nam je povedal, so navedbe, ki jih navaja pobudnica, pavšalne in neutemeljene ter v ničemer ne povzemajo načina njegove komunikacije z zaposlenimi v občinski upravi.

“V občinski upravi so zaposleni sposobni javni uslužbenci, ki se po najboljših močeh trudijo realizirati zastavljen program, zato ne bom dovolil, da nekdo od zunaj s pavšalnimi ocenami in podtikanji kali medsebojne odnose v kolektivu. Kar pa se tiče referenduma, bomo po prejetju zahteve za razpis referenduma pripravili točko dnevnega reda za naslednjo sejo Občinskega sveta, ki bo konec oktobra,” je sporočil župan Kidrič.

Želja pobudnikov, da se z izvedbo referenduma počaka dokler se epidemiološka situacija ne izboljša

Sicer pa je sedaj, ko so podpisi zbrani, Žgajnerjevi načeloma vseeno, kdaj se bo referendum izvedel. Pomembno se ji zdi zgolj, da referendum bo izveden in glede na epidemiološke razmere tudi na varen način. Po njenem mnenju je sicer z referendumom bolje počakati, s čimer bi se izognili morebitnemu širjenju okužb, pa tudi nizki udeležbi zaradi strahu volivcev pred okužbo z novim koronavirusom.

Temu sicer dodaja, da naj bi ji pristojna oseba na občini zagotovila, da bi lahko na varen način referendum izvedli tudi v teh razmerah, a je Žgajnerjeva bolj naklonjena k preložitvi izvedbe referenduma v epidemiološko varnejšem obdobju.

O izvedbi in datumu naj bi se odločal Občinski svet na seji konec meseca, če bo ta zaradi slabšanja epidemiološke slike in pričakovanega zaostrovanja ukrepov sploh lahko izvedena.

B.S.