Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Drugi dan zapored umrlo 23 covid bolnikov, skoraj četrtina teh v celjski bolnišnici. Knjižnice ponovno odprte


Včeraj je bilo odvzetih 6.368 brisov, katerih rezultati so bili pri 1796 osebah pozitivni na novi koronavirus. Število včeraj potrjeno okuženih je skoraj identično številu okuženih dan prej. Že drugi dan zapored je padel tudi delež pozitivnih testov, pozitivnih je namreč bilo 26,77 % vseh odvzetih brisov. Žal pa je bilo število umrlih bolnikov obolelih za koronavirusno boleznijo 19 zelo visoko. Včeraj je tako kot dan prej umrlo 23 bolnikov. Skupaj je tako umrlo že 338 covid bolnikov.

Padec števila in deleža okuženih gre verjetno tudi že nekoliko na račun uvedenih ukrepov za zajezitev širjenja. Te se je vlada na četrtkovi nočni seji odločila podaljšati še za teden dni, prav tako pa se za teden dni, do 8. novembra, podaljšujejo tudi jesenske počitnice za osnovnošolce. Več tukaj. Je pa vlada včeraj določila še nekaj izjem. Med drugim se ponovno odpirajo knjižnice. Več v nadaljevanju.

Trenutno so hospitalizirani 779 covid bolniki oz. 76 več kot dan prej. Na intenzivni negi se zdravi 124 (65 od teh na respiratorju), kar pomeni da sta v intenzivni covid negi dva bolnika več kot dan prej, dva manj sta na respiratorju. V SB Celje se zdravijo 104 covid bolniki (7 več kot dan prej), 15 jih je na intenzivni negi, od teh jih je sedem na respiratorju. V SB Celje je včeraj umrlo kar 6 covid bolnikov. Zdravstveno osebje SB Celje prosi, da v prihodnjih dneh adrenalinske podvige in tvegana dejanja daste na stran. Več v novici tukaj.

V SB Celje se sicer, kot tudi v drugih slovenskih bolnišnicah, soočajo s težkim stanjem, tako glede hitrega naraščanja covid bolnikov, kot tudi čedalje hitrejšega osipa zdravstvenih delavcev. Več o stanju v SB Celje in na Celjskem, ki je bilo včeraj predstavljeno na novinarski konferenci, v novici tukaj.

Število aktivno okuženih oseb v Sloveniji je 21.885, 14-dnevna pojavnost pa je 1044 potrjeno okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Največ okužb je bilo včeraj ponovno potrjenih v občini Ljubljana, in sicer rekordnih 293. Na Celjskem oz. Savinjski regiji so včeraj potrdili 201 okužbo. Ponovno so občine z največ okuženimi Celje, Velenje, Slovenske Konjice, Šoštanj, Šentjur in Žalec v katerih je bila potrjena glavnina okužb. V občinah KiO je bilo včeraj potrjenih 25 okužb.

V Savinjski regiji je bilo največ okužb potrjenih v občini Velenje (39), sledijo Celje (33), Žalec (17), Šoštanj (15), Šentjur in Slovenske Konjice po (10), Zreče (7), Laško, Rogaška Slatina in Gornji Grad po (6), Štore (5), Mozirje, Prebold in Podčetrtek po (4), Vojnik, Polzela, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Braslovče, Dobrna, Luče, Vransko in Rečica ob Savinji po (3), Ljubno, Vitanje in Rogatec po (2), Nazarje (1).

V Savinjski regiji je aktivno okuženih že 2806 oseb, največ v občinah Celje (513), Velenje (429), Šentjur (266), Žalec (248), Šoštanj (145) in Slovenske Konjice (131). 14-dnevna pojavnost v Savinjski regiji je 1088,2 okuženih oseb na 100.000 prebivalcev.

Vlada je določila nove izjeme, ki so izvzete iz nekaterih veljavnih odlokov za zajezitev širjenja Sars-CoV-2

Začel je veljati odlok, ki določa novo izjemo od prepovedi ponujanja storitev neposredno potrošnikom za knjižnice.

Od 31. 10. 2020 se odpirajo knjižnice z namenom nemotenega vzgojno izobraževalnega procesa ob upoštevanju vseh predpisanih varnostnih ukrepov. Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev knjižnic neposredno potrošnikom, je omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. Upoštevanje teh navodil zagotovi knjižnica.

Ponujanje storitev knjižnic neposredno potrošnikom je dovoljeno le pod pogojem, da se zagotovi minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Pri opravljanju dejavnosti knjižnic se smiselno upoštevajo vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva in NIJZ. Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo in zagotovijo spoštovanje vseh veljavnih navodil.

Katere so vse nove izjeme:

Odlok, ki je bil z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 sprejet že 24. oktobra 2020, so dopolnili z naslednjimi izjemami, ki se lahko izvajajo:

  • gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki (na primer ogrevanje, vodovod, odtoki, električne inštalacije, keramične in druge obloge, prezračevanje, krovska, fasaderska dela, montaža kuhinj in podobno),
  • storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki (na primer vrtnarske storitve),
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga,
  • dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave; opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitev ni mogoče prezračiti,
  • družbe za upravljanje ter
  • knjižnice.

B.S.