Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Celjskem več žarišč, stanje v SB Celje pa dramatično in že s čakajočimi covid bolniki


Na novinarski videokonferenci Civilne zaščite regijskega štaba Zahodne Štajerske so poveljnik Štaba civilne zaščite Zahodne Štajerske Janez Melanšek, strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje mag. Franc Vindišar in poveljnik Občinskega štaba CZ Celje Teodor Goznikar predstavili aktualne razmere o stanju glede bolezni COVID-19 v naši regiji.

SB Celje ima trenutno vse covid kapacitete zasedene zato imajo za hospitalizacijo že čakajoče covid paciente. Manjka jim tudi čez 200 zdravstvenih delavcev.

Ker so v preteklih dneh v SB Celje obravnavali tudi večje število poškodovancev, so danes iz bolnišnice na vse poslali prošnjo, da v prihodnjih dneh adrenalinske podvige in tvegana dejanja daste na stran. Več v novici tukaj.

Poveljnik štaba CZ Zahodne Štajerske Janez Melanšek je uvodoma apeliral predvsem na vse državljane, da se držijo ukrepov in pomagajo zajeziti izjemno hitro širjenje okužb z novim koronavirusom tudi v naši regiji. Kot je dejal so aktivnosti štaba CZ ZŠ v polnem teku, čeprav se tudi na štabu soočajo z okuženimi zaposlenimi. Po zagotovilih Melanška kljub temu delujejo nemoteno, saj dnevno v regiji deluje preko 200 pripadnikov njihovih enot ter številni prostovoljci. Dodal je, da imajo zaenkrat dovolj tudi opreme, a še enkrat poudaril, da lahko za preprečevanje nadaljnjega hitrega širjenja virusa največ naredimo sami. Obenem je naprosil vse, ki jim želijo pomagati kot prostovoljci, da se jim pridružijo.

Poveljnik Občinskega štaba CZ Celje Teodor Goznikar je v nadaljevanju predstavil aktivnosti celjske enote CZ. Kot je dejal, se tudi v Celju trenutno izvajajo aktivnosti občinskega štaba CZ, prav tako pa neprestano aktivno spremljajo situacijo na terenu. Civilni zaščiti v Celju, kot že v prvem valu epidemije, pomagajo prostovoljci Celjskega mladinskega centra, ki jim pomagajo oskrbovati najranljivejše prebivalce Celja. CZ Celje in Celjski mladinski center vas še vedno vabita, da se pridružite ekipi prostovoljcev. Več tukaj.

Na Celjskem več žarišč

Goznikar je povedal, da je na Celjskem trenutno več žarišč širjenja okužb. Največje trenutno v Domu sv. Jožef, kjer je 29 okuženih stanovalcev, ki so nameščeni v rdeči coni doma, ter še 13 okuženih zaposlenih. Še eno žarišče je v CVD Golovec, kjer so nastanjene osebe s posebnimi potrebami, kjer je 24 okuženih varovancev in 14 zaposlenih. Vsi varovanci CVD Golovec so nastanjeni v dislocirani enoti, saj na matični enoti nimajo zadostnih prostorskih zmogljivosti, dva izmed varovancev pa se zdravita v celjski bolnišnici. Goznikar je še povedal, da bodo danes pred ZD Celje, kjer odvzemajo brise, postavili dodaten zabojnik za odvzem brisov.

Stanje v SB Celje zelo resno

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje mag. Franc Vindišar je opozoril, da je stanje v SB Celje resno. Trenutno imajo namreč zasedene že vse kapacitete namenjene covid bolnikom, to je 80 navadnih postelj in 19 postelj na intenzivni negi. Trenutno je za sprejem v bolnišnico zaradi težav z boleznijo covid-19 celo nekaj čakajočih. Danes bodo zato vzpostavili še en covid oddelek, tako da bodo razpolagali z 90 navadnimi in 20 intenzivnimi posteljami.

Ob tem je Vindišar izrazil zaskrbljenost tudi nad kadrovskim stanjem. Kot je dejal, je bilo včeraj okuženih že 127 zaposlenih, od teh je 22 zdravnikov, 53 medicinskih sester in 52 zdravstvenih tehnikov. Poleg tega je čez 20 zdravstvenih delavcev v samoizolaciji, še več kot 100 medicinskih sester pa na bolniškem staležu.

Vindišar je dejal, da je že skoraj polovica pacientov, ki pridejo v celjsko bolnišnico na nujno obravnavo, oseb s težavami zaradi bolezni covid-19. Zaenkrat so vzpostavljeni že trije covid oddelki, ki so vzpostavljeni na celotnih dosedanjih oddelkih za infekcijske bolezni,  urologije in prebavil. Ti oddelki so zato prestavljeni na rumeni del bolnišnice. Glede vzpostavitve covid 4 oddelka se v celjski bolnišnici še usklajujejo. Ta naj bi prinesel dodatnih 30 do 40 navadnih covid postelj, za intenzivno nego pa veliko maneverskega prostora v celjski bolnišnici ni več. Za covid bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, so sicer uredili obe glavni intenzivni enoti celjske bolnišnice.

Okuženi tudi otroci in nosečnice

Vindišar je delil tudi informacijo, da v tem času obravnavajo tudi okužene otroke in nosečnice. Ti so ločeni od ostalih covid pacientov. Med drugim je povedal, da zaenkrat še niso obravnavali kakšnega pacienta s ponovljeno okužbo s Sars-CoV-2. Imajo pa primere, ko se oseba v prvem valu, kljub okužbi enega izmed ožjih družinskih članov, ni okužila, sedaj pa se je ta ista oseba okužila z zelo resno klinično sliko.

Vindišar je prepričan, da je trenutno stanje posledica dogodkov izpred 14 dni, zato pričakuje še pomembno povečanje pacientov, ki bodo potrebovali hospitalno obravnavo. Žal pa v SB Celje, kot je dodal, veliko maneverskega prostrora nimajo več, a bodo naredili vse, da pacienti ne bodo ostali izven bolnišnice.

Dodal je še, da SB Celje zaenkrat, razen ponujene pomoči ene ginekologinje, ni dobila pomoči s strain koncesionarjev, zato bodo koncesionarje sedaj sami pozvali, da jim priskočijo na pomoč. Poleg tega računajo tudi na vrnitev zdravstvenih delavcev, ki so že upokojeni oz. so v celjski bolnišnici delali v preteklosti. Prav tako bodo angažirali tudi dijake in študente Zdravstvene šole Celje, stanje v SB Celje je namreč še posebej kar se tiče kadra res dramatično, je zaključil Vindišar.

Vsi prisotni na novinarski konferenci so zato ob koncu še enkrat apelirali na vse, da se držimo ukrepov, saj bomo le skupaj lahko čimprej zajezili širjenje okužb. Prav tako prosijo paciente, da ob težavah ne vstopajo v zdravstvene ustanove samovoljno in da sodelujejo z zdravstvenimi delavci ter jim odkrito podajajo informacije glede zdravstvenega stanja. Težko si bo namreč privoščiti, da bi zdravstveni delavci obolevali še zaradi neodgovornih posameznikov.

Covid statistika današnjega dne v novici tukaj.

B.S.