Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Včeraj v Sloveniji 114, na Celjskem 15 in v Šentjurju 2 potrjeni okužbi. Od danes v veljavi nekateri novi ukrepi


V Sloveniji je bilo včeraj opravljenih 3070 testiranj, potrjenih pa je bilo 114 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je trenutno že 67 bolnikov s covidom-19, 11 jih potrebuje zdravljenje na intenzivni negi, 9 od teh je priključenih na respirator. Včeraj je umrl še en bolnik z boleznijo covid-19. Skupaj je za to boleznijo doslej umrlo že 141 ljudi.

Iz Doma sv. Jožef Celje so že včeraj sporočili, da dodatna testiranja niso potrdila novih okužb. Drugače je v Pegazovem domu v Rogaški Slatini, kjer se je v minulih dneh zgodil izbruh okužb. Včeraj so namreč poročali o novih potrjenih okužbah, skupaj pa je v tem domu okuženih že 21 oseb.

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo sicer včeraj največ okuženih ponovno potrjenih v občinah Ljubljana 30.

Na Celjskem je bilo včeraj potrjenih novih 15 okužb z virusom Sars-CoV-2, ki povzroča bolezen Covid-19. Največ tri okužbe v Slovenskih Konjicah, po dve okužbi sta bili potrjeni v občinah Celje, Šentjur in Vojnik, po ena okužba pa je bila potrjena v občinah Braslovče, Tabor, Zreče, Šmartno ob Paki, Mozirje in Vitenje.

Jože Planinšek iz Doma sv. Jožef Celje je že včeraj sporočil, da so vsi testi, ki so bili odrejeni stanovalcem in zaposlenim, ki so imeli rizični stik s potrjeno okuženo zaposleno, negativni.

Drugačne informacije prihajajo iz Rogaške Slatine. Direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš je namreč včeraj sporočila, da sta bili na osnovi testiranj pri njih potrjeni še dve okužbi, ena pri stanovalcu in ena pri zaposleni. Skupaj je tam potrjeno okuženih že 16 stanovalcev in 5 zaposlenih. Več tukaj.

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno že 201 oseba, največ še vedno v Braslovčah (34), sledijo Rogaška Slatina (26), Celje (24), Žalec (17)Slovenske Konjice (17), Šentjur (15), Vojnik (13), Velenje (11), Šmarje pri Jelšah (6), Tabor (6), Šoštanj (6), Zreče (5), Polzela (4), Šmartno ob Paki (3), Mozirje (2), Podčetrtek (2), Rečica ob Savinji (2), Štore (2), Vitanje (2), Vransko (2), po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v občinah Prebold in Dobrna. V Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 1187 oseb, največ v Ljubljani, 254 in Mariboru, 116.

Maske od danes v nekaterih primerih tudi na prostem

Danes začnejo veljati spremembe glede nošenja mask. Maska bo tako obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Prav tako bodo morali maske nositi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj. Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so tržnice, mestna jedra, itd.. S prihodnjim tednom bodo omejili tudi čas obratovanja gostinskih lokalov, predvidoma bodo lahko odprti zgolj med 6. in 22.30 uro.

Vlada je sicer naknadno določila izjeme pri nošnji mask. Tako je med izjeme pri nošnji mask v zaprtih prostorih poleg otrok, vključenih v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole, uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki. V primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole. Učencem od 7. razreda osnovne šole in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo. Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se lahko uporaba mask začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dveh metrov, uporabo vizirja ali če komunikacija poteka za stekleno pregrado. Uporaba maske v komunikaciji z osebami tudi ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Vlada je sklenila tudi, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniški dopust.

Vlada bo pripravila tudi zakonsko podlago, ki bo omogočala bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika. Razmišljajo pa tudi o omejitvi zbiranja na šest ljudi – v tem trenutku je dovoljeno zbiranje do deset oseb, če se jih zbere do 50, je treba en mesec hraniti seznam z njihovimi podatki, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.