Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Porast okužb na Kozjanskem in nove okužbe v Pegazovem domu. V veljavo stopajo novi ukrepi


V Sloveniji je bilo včeraj opravljenih rekordnih 3557 testiranj, prav tako pa je bilo potrjenih rekordnih 137 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je trenutno že 67 bolnikov s covidom-19, 11 jih potrebuje zdravljenje na intenzivni negi, 9 od teh je priključenih na respirator. Včeraj so umrli štirje bolniki z boleznijo covid-19. Skupaj je za to boleznijo doslej umrlo že 140 ljudi.

Iz Pegazovega doma v Rogaški Slatini, kjer se je v minulih dneh zgodil izbruh okužb, poročajo o novih potrjenih okužbah. Včeraj so namreč potrdili še dve okužbi. Skupaj je v tem domu okuženih že 21 oseb.

V vrhu včerajšnje statistike so ponovno občine z našega območja. V Šmarju pri Jelšah so bile tako potrjene štiri nove okužbe, Rogaški Slatini tri in v Šentjurju dve. 

Po podatkih sledilnika covid-19 je bilo sicer včeraj največ okuženih ponovno potrjenih v občinah Ljubljana 37. Na Celjskem je bilo včeraj potrjenih 18 novih okužb.

Kot je sporočila direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš, sta bili na osnovi včerajšnjega testiranja pri njih potrjeni še dve okužbi, ena pri stanovalcu in ena pri zaposleni.

“Tako je skupaj v Pegazovem domu 16 potrjenih okužb na Covid-19 pri stanovalcih in 5 potrjenih okužb pri zaposlenih. Vsi stanovalci z okužbo so premeščeni v bolnišnice, ostali stanovalci v domu so izolirani v svojih sobah, nekateri pa so začasno premeščeni iz sob, kjer je bila potrjena okužba v drugo sobo oz. v drugo skupino. Predvidoma konec tedna se bodo stanovalci iz bolnišnic začeli vračati v t.i. rdečo cono, ki bo ločeno organizirana v kletni etaži Pegazovega doma,” je sporočila Kampušova in dodala, da se ob vsakem simptomu ali spremembi stanja pri stanovalcih takoj izvede testiranje, zdravstveno stanje ostalih stanovalcev v domu pa je zaenkrat brez sprememb.

Na Celjskem 18 novih okužb

Na Celjskem je bilo včeraj potrjenih 18 novih okužb. Največ v Šmarju pri Jelšah (štiri), Rogaški Slatini (tri), po dve sta bili potrjeni v Celju in Šentjurju, po ena okužba pa je bila potrjena v občinah Braslovče,SlovenskeKonjice, Velenje, Vojnik, Polzela, Zreče in Vransko.

V celotni Savinjski regiji je potrjeno aktivno okuženih trenutno že 194 oseb, največ še vedno v Braslovčah (33), sledijo Rogaška Slatina (27), Celje (24), Žalec (18), Slovenske Konjice (14), Šentjur (13), Velenje (11), Vojnik (11), Šmarje pri Jelšah (7), Tabor (6), Šoštanj (6), Polzela (4), Zreče (4), Dobrna (2), Podčetrtek (2), Rečica ob Savinji (2), Šmartno ob Paki (2), Štore (2), Vransko (2), po eno aktivno okuženo osebo pa imajo še v občinah Mozirje, Prebold, Rogatec in VitanjeV Sloveniji je trenutno aktivno okužena že 1116 oseba, največ v Ljubljani, 232 in Mariboru, 108.

V veljavo stopajo strožji ukrepi

Ta konec tedna začnejo veljati spremembe glede nošenja mask v zaprtih javnih prostorih. Maska bo tako obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Prav tako bodo morali maske nositi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj. Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so tržnice, mestna jedra, itd.. S prihodnjim tednom bodo omejili tudi čas obratovanja gostinskih lokalov, predvidoma bodo lahko odprti zgolj med 6. in 22. uro.

Vlada je sklenila tudi, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniški dopust.

Vlada bo pripravila tudi zakonsko podlago, ki bo omogočala bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika. Razmišljajo pa tudi o omejitvi zbiranja na šest ljudi – v tem trenutku je dovoljeno zbiranje do deset oseb, če se jih zbere do 50, je treba en mesec hraniti seznam z njihovimi podatki, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.