Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Bistrici ob Sotli najprej nov gasilski dom, nato še vrtec in telovadnica (foto)


V Bistrici ob Sotli si v naslednjih letih obetajo realizacijo treh dolgo pričakovanih večjih projektov. Že letos bodo začeli z gradnjo novega gasilskega doma, ki bo dokončan v letu 2021, takoj za tem pa se bodo v Bistrici ob Sotli lotili izgradnje prizidka vrtca in nove telovadnice.

Za projekt vrtca in telovadnice trenutno obstajata dve različici izvedbe. Po obeh se bo dosedanjemu vrtcu dodal prizidek, preuredila in povečala pa se bo tudi šolska kuhinja. Glede telovadnice pa se bodo morali občinski svetniki odločiti, ali bo občina šla v izgradnjo nove telovadnice, pri čemer bi bilo treba porušiti staro telovadnico in star gasilski dom ob šoli, ali pa bo občina obstoječo telovadnico zgolj povečala s prizidkom. Slednje bi bilo za občino sicer cenejše, a ne bi prineslo celovite rešitve, meni župan Franjo Debelak. 

Varianta 1 in varianta 2

Občina Bistrica ob Sotli je pričela s postopki za izvedbo projekta rekonstrukcije telovadnice in dozidave prostorov za vrtec, saj so pridobili vsa potrebna dovoljenja za izgradnjo novega gasilskega doma, ki se bo začel graditi že letos, končan pa bo v letu 2021. Izgradnja tega je namreč pogoj za začetek širitve vrtca in telovadnice, saj star gasilski dom stoji tik ob tamkajšnjem vrtcu oz. šoli in je po eni izmed variant izvedbe projekta predviden za rušenje. Ko bo torej nov gasilski dom zgrajen, bo lahko občina nemudoma pristopila k izvedbi projekta telovadnice in vrtca.

Kljub temu, da je začetek izgradnje vrtca in telovadnice predviden šele v naslednjem letu, pa morajo občinski svetniki, zaradi zahtevnih postopkov za pripravo potrebne investicijske in gradbene dokumentacije, čim prej sprejeti odločitev glede optimalne variante projekta, na podlagi katere bo lahko nato občinska uprava nadaljevala s pripravo potrebne investicijske dokumentacije in oddajo naročila za projektiranje izbrane variante. Občinski svetniki so tako te dni na mizo dobili dokumentacijo z dvema variantama izvedbe projekta in bodo zadevo obravnavali že ta petek na redni seji Občinskega sveta Občine Bistrica ob Sotli.

Na mizi dve varianti

Obe varianti, med katerima se bodo občinski svetniki odločali, predvidevata izgradnjo prizidka k obstoječemu vrtcu ter povečanje in preureditev šolske kuhinje. Vrtec, ki trenutno premore dve enoti, bo s prizidkom pridobil dodatni dve enoti ter bo lahko sprejel skupno 88 otrok.

Razlika med ponujenima variantama projekta pa je pri izgradnji telovadnice. Po varianti št. 1 bi se k že obstoječi telovadnici zgradil prizidek, varianta št. 2 pa predvideva rušitev stare telovadnice in gasilskega doma ter izgradnjo popolnoma nove telovadnice s katero bi v Bistrici ob Sotli dobili telovadnico z večjo kvadraturo in igriščem za košarko v minimalnih predpisanih dimenzijah. Prva varianta tega ne prinaša.

Tudi župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak se bolj nagiba k izgradnji popolnoma nove telovadnice. Priznava sicer, da je varianta pri kateri bi se namesto nove telovadnice zgradil prizidek res nekoliko cenejša, vendar ne prinese celovite rešitve, saj so v tem primeru dimenizje igrišč pod standardi.

Željo po izgradnji nove telovadnice in vrtca je na nedavnem obisku Bistrice ob Sotli pozdravila tudi ministrica za šolstvo dr. Simona Kustec. Obljubila je tudi, da bo v povezavi s projektom podprla vse, kar je v pristojnosti ministrstva, ki ga vodi. Med drugim tudi aktivnosti v povezavi s pridobitvijo evropskih sredstev za financiranje projekta.

L. Č. foto: Studio A Plus