Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavitev projekta Nadhod Sonce in prenova Ivanovega vrelca v Rogaški Slatini


Rogaška Slatina, ki je ena izmed najbolj turističnih občin Kozjanskega in Obsotelja, se v bližnji prihodnosti ozira tudi po projektih, ki bodo za slatinski turizem pomenili dodano vrednost. Pred časom je bila predstavljena idejna zasnova razglednega stolpa Kristal v Rogaški Slatini, o čemer smo pisali tukaj, tokrat pa je predstavljen še projekt Nadhod Sonce.

Poleg modernih arhitektur pa na občini skrbijo tudi za ohranjanje dragocene kulturne dediščine. Pred kratkim so tako obnovili znamenit Ivanov vrelec, ki je aktiven že 200 let.

Nadhod Sonce je eden od pomembnejših projektov za razvoj turizma v Rogaški Slatini bo izgradnja Nadhoda Sonce preko glavne ceste skozi mesto, ki ga bodo zgradili s parkirišča pri Restavraciji Sonce do vznožja Tržaškega hriba. Projekt bo skoraj v celoti financiran iz nepovratnih sredstev Eko sklada, ki jih je Občina Rogaška Slatina po letu dni vztrajanja uspela odgovoriti na vse izzive iz razpisne dokumentacije in pridobiti pomembna nepovratna sredstva v višini 1.192.205 evrov.

Nadhod bo meril 137 metrov, celotna dolžina povezave vključno z dostopnimi rampami pa bo znašala 182 metrov. Nadhod bo širok 3,5 metra, kar bo zadoščalo za varen sočasen promet kolesarjev in pešcev. Nadhod bo lociran med Pegazovim domom in Restavracijo Sonce, iztek pa bo ob vznožju Tržaškega hriba. Dva vmesna dostopa bosta zagotovljena z dvigali, in sicer prvi na lokaciji priključevanja na obstoječe kolesarsko omrežje ob glavni cesti ter drugo na lokaciji načrtovanega parkirišča za turistične avtobuse. Ocenjena vrednost projekta znaša 1.477.300 evrov, gradnja bo izvedena leta 2021.

Sočasno z nadhodom bo pod Tržaškim hribom zgrajeno parkirišče po sistemu P+R (parkiraj in presedi, angl. park & ride), kjer boste lahko parkirali svoj osebni avtomobil in raziskovanje Rogaške Slatine nadaljevali z izposojenim javnim kolesom. Kolo bo možno vrniti še na štirih novih lokacijah izposojevalnic koles znotraj mesta, dodatne so načrtovane še ob Hotelu Slatina, Grand hotelu Rogaška, Medical centru in v Športnem centru Rogaška Slatina. Podrobnjšo predstavitev najdete tukaj.

Tloris novega parkirišča
Obnovljen 200-letni Ivanov vrelec

Sprehod po kateri izmed številnih zelenih sprehajalnih in tematskih poti v Rogaški Slatini lahko sedaj združite tudi z obiskom prenovljenega Ivanovega vrelca, ki je aktiven že skoraj 200 let.

Izjemni vrelec, ki je v lasti Občine Rogaška Slatina, je v pisnih virih prvič omenjen leta 1821,  poimenovan pa je po nadvojvodi Janezu (Ivanu) Habsburškem (1782-1859), ki je znan po uvajanju naprednih reform v kmetijstvo in gospodarstvo v tedanji deželi Štajerski. Bil je pokrovitelj in tudi redni obiskovalec zdravilišča v prvi polovici 19. stoletja. Vrelec je opremljen z rustificiranim stenskim ozadjem, oblikovano vodno skodelo in simetrično postavljenima stebričema. Ivanov vrelec je zavarovan objekt kulturne dediščine.

Ivanov vrelec

R. Č.