Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako bo videti razgledni stolp Kristal in do kam vam bo z njega nesel pogled (foto)


Arhitekt Nande Korpnik je občinskim svetnikom Občine Rogaška Slatina na zadnji redni seji predstavil idejno zasnovo projekta Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina. S tem je postalo znanih kar nekaj podrobnosti o tem, kako bo stolp videti in kaj bo ponujal.

Tudi tokrat pa je bilo na seji slišati kritike s strani svetnice mag. Andrejke Flucher in nekaterih drugih svetnikov. Kritika se je nanašala predvsem na arhitekturni natečaj. Nekateri svetniki pa so ponovno izrazili bojazen, da bodo pogled s stolpa kazile ruževine na zemljišče, kjer naj bi nekoč stal orglarski center. Župan mag. Branko Kidrič odgovarja na pomisleke svetnikov.

Spodaj vabljeni tudi k ogledu fotovizualizacije Razglednega stolpa Kristal Rogaška Slatina.

V sredo je potekala 12. redna seja Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina, na kateri je bil med drugim predstavljen tudi projekt razglednega stolpa, ki ga bo občina zgradila na območju starega mizarstva.

Projekt je predstavil avtor idejne zasnove za Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina, ugledni celjski arhitekt Nande Korpnik, ki se je podpisal že pod marsikatero moderno arhitekturo. Eno izmed njegovih najnovejših del je tudi Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju, ki je lani prejel nagrado Evropske unije za kulturno dediščino. Korpnik pa je tudi avtor idejnega projekta za viseči most, ki ga v prihodnosti želijo zgraditi v Celju.

Kot je ob predstavitvi dejal arhitekt Nande Korpnik, bo stolp v prostoru deloval kot nekakšna mitnica, ki bo močno zaznamoval vstop v Rogaško Slatino. “Stavba ima skromno površino, pomembnejša je njena višina. Zato bo objekt močno spremenil prostorski dialog,” je med drugim povedal in dodal, da je stolp zasnovan za Rogaško Slatino, zato kam drugam ne bi sodil.

Na 106-metrski stolp se bo lahko povzpelo do 150 obiskovalcev naenkrat

Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina je zasnovan kot visoka razgledna stavba z armirano betonsko nogo in dvonadstropno simetrično zasnovanim razglediščem v obliki kristala. Nudil bo razgled na ožje in širše središče Rogaške Slatine z višine stotih metrov. Objekt je zasnovan sodobno, kljub svoji ekspresivni podobi pa celoten izgled stavbe ni bahav. Stavba naj bi se izkazala predvsem s funkcionalnimi rešitvami ter kvalitetnimi materiali.

Tlorisna dimenzija pritličja bo merila 15,5 x 14,4 metrov, celotna bruto površina pritličja pa okoli 110 kvadratnih metrov. Zunanja površina bo opremljena tudi z urbano opremo.

Stolp bo na najvišji točki visok 106 metrov, najvišja točka razgledišča pa bo na 100 metrih. Opremljen bo z dvema dvigaloma, od katerih eden bo omogočal razgled tudi med dviganjem oz. spuščanjem. V prvem nadstropju bo slaščičarna za do 50 gostov, drugo nadstropje bo namenjeno za panoramsko opazovanje Rogaške Slatine in njene okolice z višine 100 metrov. Možen bo tudi dostop na streho, ki bo urejen kot pohodna in odprta razgledna etaža. Hkrati se bo na stolp lahko povzpelo med 100 in 150 obiskovalci. Dovoz do stolpa bo omogočen na regionalno cesto Tekačevo – Rogaška Slatina. Pred vhodno ploščadjo bo urejeno tudi večje parkirišče za osebna vozila in avtobuse. Območje bo dostopno tudi pešcem in kolesarjem.

Vrednost projekta je ocenjena na 1.879.267 evrov.

Na seji ponovno očitki nekaterih svetnikov

Je pa na seji svoje nestrinjanje z izvedbo arhitekturnega natečaja za idejno zasnovo stolpa ponovno izrazila svetnica mag. Andrejka Flucher. Meni namreč, da je bil natečaj izveden neprimerno, saj da ga je občina v času poletnih počitnic objavila zgolj na slovenskem in evropskem portalu javnih naročil in pridobila le enega prijavitelja. Poleg tega je izrazila mnenje, da bi lahko občina denar, ki ga namerava porabiti za stolp, namenila za kaj bolj koristnega. Dodala je tudi, da pogreša ekonomske izračune učinka stolpa.

Nekateri drugi svetniki so ponovili bojazen, da bo pogled s stolpa kazila njegova okolica. Na sosednjem zemljišču naj bi namreč stal 400 milijonov evrov vreden orglarski center. Ker pa predvideni kupec zemljišča še ni kupil, se bojijo, da bo tam ostalo degradirano in neurejeno območje.

Na pomisleke svetnikov je svoja pojasnila podal tudi župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič. Povedal je, da načrtovane prostorske ureditve v območju nekdanjega mizarstva niti približno ne dosegajo površine petih hektarjev, zato v zvezi s pripravo strokovnih podlag za potrebe prostorskega načrtovanja ni potrebno izvesti javnega natečaja.

“Izvedli pa smo ga za javno naročilo projektiranja najbolj izpostavljenega novega objekta v javni rabi, katerega izgradnja je predvidena znotraj tega območja. Projektni natečaj za razgledni stolp Kristal je bil oddan v objavo dne 18. 7. 2019, na portalu javnih naročil in v Uradnem glasilu Evropske unije je bil objavljen dne 22. 7. 2019. Rok za predložitev natečajnih elaboratov je bil opredeljen dne 6. 9. 2019. Za pripravo elaboratov je torej bilo na voljo kar 46 dni, medtem ko zakonsko določen minimum znaša zgolj 35 dni. Ob tem je potrebno pojasniti, da gospodarski subjekti v času objave pogosto predlagajo podaljšanje roka za predložitev, pogosto se s podaljšanjem tudi odzovemo, a v danem primeru takšnega predloga nismo prejeli. Glede načina objave smo upoštevali zakonodajo, in sicer tretji odstavek 101. člena in drugi odstavek 52. člena Zakona o javnem naročanju.

Takšna pravila objav veljajo od leta 2009, zato menimo, da so zainteresirani gospodarski subjekti že osvojili prakso objavljanja na poenotenem spletnem portalu. Navsezadnje smo na popolnoma enak način objave v nekaterih drugih postopkih prejeli tudi do 16 prijav. Po pridobljenih izkušnjah je stopnja interesa odvisna predvsem od zasedenosti kapacitet ponudnikov v določenem obdobju. Kadar ponudba ne dohaja povpraševanja, se število prijav zniža. Paradoks predloga za ponovitev pravnomočno zaključenega postopka pa je v tem, da ga predlaga tisti, ki se s projektom že v osnovi ne strinja,” razloži župan.

Temu dodaja, da je območje nekdanjega mizarstva trenutno evidentirano kot degradirano območje, na katerem se zadnjih 16 let ni zgodilo nič. Zato je občina prevzela aktivnejšo vlogo in bo približno eno tretjino površin uredila z aktivnostmi v lastni režiji, načrtovani so razgledni stolp Kristal, parkirišče P+R (parkiraj in presedi) ter nadhod Sonce Rogaška Slatina, za katerega bo Eko sklad prispeval kar 80 % vseh potrebnih sredstev.

“Javni del naložbe vidimo tudi kot spodbudo za ureditev preostalih dveh tretjin območja. Strateškega pomena je seveda nadhod, ki bo območju zagotovil trajnostno naravnano prometno povezavo s preostalo Rogaško Slatino, namenjena bo izključno neoviranemu prometu pešcev in kolesarjev. Investitorji vselej izbirajo med različnimi naložbenimi priložnostmi, turisti med različnimi opcijami pri izbiri destinacije naslednjega obiska. Če se postavimo v vlogo enih ali drugih, kaj izberemo raje? Lokacijo, kjer je treba takoj ob izhodu prečkati lokalno cesto, železniško progo in državno cesto? Ali lokacijo, kjer je zagotovljena trajnostno naravnana, neposredna in predvsem varna pot do storitev in parkovnih površin? Optimizem za skorajšnjo celovito ureditev območja torej gradimo na osnovi proaktivne vloge občine. Ob tem ima vsak pravico do mnenja, da bo območje kot celota urejeno prej, v kolikor bo občina čakala, kaj in kdaj bo naredil zasebni sektor. Izkušnje pri nas in drugod po Sloveniji nas učijo drugače – bolj kot je razvita javna infrastruktura, prej bodo zraven zasebne investicije,” zaključi župan Kidrič.

Vabljeni k ogledu fotovizualizacije:

B.S., foto: idejna zasnova Nandeta Korpnika

Kako ste (pre)živeli epidemijo koronavirusa?

In kako ste se z novim koronavirusom srečali vi? Ste se morda okužili ali je zbolel kdo v vaši družini, kako ste sprejeli ukrepe za zajezitev koronavirusa? So vladni ukrepi za omilitev posledic pripomogli tudi vam? kako ste na splošno zadovoljni z ukrepanjem državnih in lokalnih oblasti … ? Vabimo vas k sodelovanju v naši anonimni anketi (spodaj)
Create your own user feedback survey