Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Reportaža o kalvariji skozi katero je šel šmarski dom upokojencev


Šmarska novinarka Vala 202, Maja Ratej, je pred dnevi v oddaji Vroči mikrofon predstavila zgodbo Šmarja pri Jelšah in sledeh, ki jih je na kraj pustila koronavirusna kriza – najdete jo tukaj. V tokratni reportaži na MMC RTV Slovenija pa je podala še nekaj dodatnih odgovorov o tem, zakaj je v domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah koronavirus zahteval tako visok davek ter kako so se spopadli s težavno epidemiološko sliko.

Kot v reportaži med rugim pojasnjuje direktorica Gordana Drimel je bilo število smrti v tem obdobju bistveno večje kot v enakem obdobju lani. “Lahko bi se primerjalo z obdobjem gripe, ki je v domovih večkrat prisotna, a je bila smrtnost tudi v tem primeru višja,” razlaga in dodaja, da je Šmarski dom specifičen tudi po visoki povprečni starosti stanovalcev, katerih večina je pri njih obravnavana zaradi več kroničnih obolenj in težjih stanj. Vse to pa je doprineslo k temu, da je bil rezultat tako žalosten.

Drimlova se dotakne tudi spornih ugotovitev o triažiranju ljudi v domovih za starejše, o čemur pove: “Sprejeti je treba dejstvo, da takrat, ko smo se začeli spopadati s tem, nihče ni vedel, kaj nas čaka, kaj je prava pot, kaj se bo zgodilo v populaciji. Sama menim, da razvrščanje ni bilo namenjeno temu, komu bomo pomagali in komu ne bomo. Triaža je bila v našem primeru namenjena temu, da je bolnišnica prepoznala, kaj v domovih imamo, kako bolni so ljudje in v katerih primerih bo zdravljenje lahko uspešno. Danes vemo bistveno več, bistveno lažje je razmišljati, kaj bi bilo najbolje. Takrat smo vsi naredili največ, kar smo lahko, kar smo znali.”…celotno reportažo si lahko preberete tukaj.