Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Maja Ratej o slovenskem Vuhanu: od žalostnih zgodb v domu za starejše do iskrivih prostovoljskih iniciativ in šmarskega argoja


Šmarje pri Jelšah je občina, ki jo je epidemija novega koronavirusa najbolj prizadela. Prvo žarišče v Šmarju je nastalo v tamkajšnji osnovni šoli, ki so jo na lastno pest zaprli takoj po pojavu prve okužbe, 11. marca. Nato se je žarišče prestavilo v Dom starejših Šmarje, kjer se je v tednih ki so sledili spisalo mnogo žalostnih zgodb.

Šmarju pri Jelšah, ki se ga je zaradi velikih razsežnosti novega koronavirusa prijelo ime slovenski Vuhan, in sledeh, ki jih je na kraj pustila koronavirusna kriza, je tokratni Vroči mikrofon posvetila novinarka Maja Ratej, sicer rojena Šmarčanka.

V šmarskem Domu upokojencev je umrlo 38 ljudi, od tega 15 v bolnišnici, drugi v domu. Povprečna starost umrlih je bila 86 let.

Šmarja pri Jelšah, občine na stičišču Kozjanskega in Obsotelja z 10.000 prebivalci, se je v zadnjih mesecih oprijel vzdevek slovenski Vuhan. Koronavirus je tam najsrditeje zarovaril in zahteval osemintrideset smrtnih žrtev. Kraj kljub temu ni klonil pred nepričakovanim bremenom, med sabo se je povezalo več kot sto prostovoljcev in danes, dober mesec po tem, ko so tam odkrili zadnjega pozitivnega z boleznijo covid 19, s ponosom ugotavljajo, da jim je zdravstvena preizkušnja prinesla tudi kaj pozitivnega, uvodoma zapiše šmarska novinarka Maja Ratej in v nadaljevanju predstavi, kako so v Šmarju preživljali zadnjih nekaj mesecev… od žalostnih zgodb v domu za starejše do iskrivih prostovoljskih iniciativ in šmarskega argoja…

Vroči Mikrofon o Šmarju najdete na tej povezavi ali pa mu prisluhnite spodaj: