Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako potovati z vlakom ali avtobusom od ponedeljka, 11. 5. 2020 naprej


Po skoraj dveh meseceh bo s ponedeljkom, 11. maja, znova vzpostavljen javni potniški promet. Pri uporabi bodo v veljavi precejšnje spremembe, v tem trenutku pa je jasno tudi, da je v vsej enačbi še precej neznank.

Potniki bodo morali v času od vstopa v vlak ali avtobus nositi obrazno zaščito oz. masko.

  • Priporočila za varno vožnjo COVID 19Kako na vlak

Slovenske železnice napovedujejo, da bodo vzpostavile tretjino siceršnje veljavnih linij, zato preverite, če je vaš prevoz sploh mogoč.

V vlak bodo lahko vstopile osebe, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal (kašelj, nahod, izcedek iz nosu, povišana telesna temperatura, bolečine v žrelu…). Pred vstopom v vlak bo treba vzdrževati zadostno medosebno razdaljo. Ob vstopu v vlak naj bi si potniki razkužili roke, enako priporočajo tudi pri izstopu. Na vlakih bodo z nalepkami označena vrata kjer bo možen vstop oz. izstop. Prosimo, tudi da potniki upoštevje talne oznake za smer premikanja, da ne pride do sočasnega premikanja v nasprotne smeri. Ves čas trajanja prevoza je potrebno imeti pravilno nameščeno masko, ki prekrije nos in usta.

Število sedežev in stojišč v vlaku bo omejeno.

V času trajanja ukrepov bodo na postajah zaprte čakalnice in javna stranišča, omogočen bo le prehod skozi čakalnice, kjer poteka prodaja vozovnic. Vseeno priporoajo, da potniki vozovnice kupijo preko spleta, mobilne prodaje ali v aplikaciji SŽ.

  • plakat_kako_na_javni_prevoz_2020_majKako na avtobus

Na avtobusih ne bo možen nakup vozovnic, zato prevozniki prosijo, da jih kupite vnaprej na fizičnih prodajnih mestih, spletni strani ali mobilni aplikaciji.

Terminskim vozovnicam, kupljenim pred zaustavitvijo javnega potniškega prometa, se podaljša veljavnost, kakor je navedeno v Sklepu Vlade RS o podaljšanju veljavnosti terminskih vozovnic z dne 7. 5. 2020.

Navodila so podobna, kot pri železnicah, le da vstop oz. izstop pri voznikovih vratih ni mogoč.

Vozniki bodo zaščiteni in ločeni od potnikov s pregrado.

Kapaciteta avtobusov bo precej zmanjšana, zato je treba biti pripravljen tudi na to …

Za celjski mestni potniški promet – Celebus še ni informacij o začetku obratovanja.

Dodatne informacije

Za vso državo je vzpostavljena enotna telefonska številko, vzpostavljena ob ponovnem uvajanju javnega potniškega prometa (01) 478 85 12