Vse več znakov, da se v šmarski občini, z izjemo doma upokojencev, širjenje koronavirusa umirja

2. 4. 2020 18:03

Med 56 novimi potrjenimi okužbami s koronavirusom jih je 12 iz občine Šmarje pri Jelšah, po naših informacijah vse iz Doma upokojencev, kjer jee za koronavirusom zbolelo 85 in umrlo (ob pridruženih drugih boleznih) 6 ljudi. V drugih občinah število s testom potrjenih okužb ostaja enako kot pretekle dni.

V Splošni bolnišnici Celje ta čas zdravijo 10 bolnikov s koronavirusno okužbo, od tega 3 na intenzivni negi. Skupaj so že 5 bolnikov odpustili v domačo oskrbo, nekaj pa ji je, predvsem iz doma upokojencev Šmarje, v bolnici umrlo.

Šmarski župan Matija Čakš je za Novi tednik dejal, da se situacija v Šmarju, če izvzamemo dom upokojencev, nekoliko umirja. Takšne so tudi naše informacije iz Zdravstvenega doma, kjer opažajo rahel upad odrejenih samoizolacij (o številkah in trendih natančneje jutri). Slednje je nedvomno rezultat discipline občanov pri upoštevanju sprejetih ukrepov socialne distance. A pri tem se nikakor ne sme popustiti, saj bi se situacija lahko hitro spet poslabšala.

Imajo pa po besedah direktorice Jasne Žerak izjemno veliko dela z administracijo, bolniškimi odsotnostmi, recepti in svetovanji. Na območju svojih zdravstvenih postaj še vedno zagotavljajo štiri ambulante in sicer, Covid-19 infekcijsko ambulanto, ambulanto za ostala bolezenska stanja, ambulanto za Nujno medicinsko pomoč, zdravnika za hišne obiske ter administrativno ambulanto.V vseh zdravstvenih postajah pa zagotavljajo zdravniško pomoč ter urejanje administracije po telefonu.

Ljudje bi si sicer želeli, da bi se dostopnost zdravniške oskrbe vrnila na normalno stanje, ampak v obstoječih razmerah, ko ostajajo strogi ukrepi socialne distance ter imamo v Šmarju veliko žarišče okužb v Domu upokojencev to enostavno ni mogoče. Osebje Zdravstvenega doma s tremi diplomiranimi sestrami in dvema tehnikoma zdravstvene nege ter zdravnikom dnevno pomaga tudi tam. Ti medicinski delavci so sicer svoje delo opravljajo le v domu in ne delajo še v zdravstveni postaji.

Seveda pa vsa podpora za nujne primere ostaja za vso prebivalstvo in celotno območje KiO ostaja.

Včeraj so v ZD Šmarje pri Jelšah izvedli tudi testiranje zaposlenih, ki so si tega želeli. Med 26 testiranimi ni bilo nobenega pozitivnega, kar kaže na delovanje zaščitnih ukrepov za zaposlene, ki so jih sprejeli.

potrjene-okuzbe-po-obcinah

V Splošni bolnišnici Celje povečujejo kapacitete intenzivne nege

respiratorji-celje
Novi respiratorji v Splošni bolnišnici Celje čakajo pripravljeni, da nudijo pomoč pri dihanju tistim, ki bi to potrebovali (foto: FB SB Celje)

Splošna bolnišnica Celje sicer zaenkrat ni pod velikim pritiskom bolnikov s koronavirusom, res pa je, da Kozjansko-obsoteljsko s središčem v Šmarju ostaja edino veliko žarišče odkritih okužb v Savinjski regiji. Od 177 potrjenih primerov v regiji jih je kar 149 z območja sedmih občin Kozjanskega in Obsotelja.

Kljub temu, da se število bolnikov zadnje dni ne povečuje, pa v Splošni bolnišnici Celje širijo kapacitete na intenzivni negi. Tam so število postelj danes povečali za 30 in jih imajo skupaj 41. Delavke v bolnišnični šivalnici pa te dni pospešeno šivajo zaščitne maske, predpasnike in plašče (naslovna fotografija, vir Facebook SB Celje).

Prav tako so bolnišnici na pomoč z denarnimi sredstvi priskočili gospodarstveniki, zbrani v Regijski gospodarski zbornici Celje. V slabem tednu dni so uspeli zbrati 181.000 € sredstev za respiratorje in drugo medicinsko opremo, ki jo bolnišnica nujno potrebuje za oskrbo pacientov s covid-19. Že pred dnevi so sicer število razpoložljivih respiratorjev s pošiljko 20 novih povečali na 48.

 

R. Č.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 0,701 seconds.