Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V šmarskem domu okuženih več kot pol stanovalcev. Stanje večine kljub pridruženim obolenjem stabilno


Občina Šmarje pri Jelšah je s 143 uradno okuženimi s koronavirusom med slovenskimi občinami še vedno takoj za MO Ljubljana, predvsem na račun širjenja virusa v Domu upokojencev.

V Šmarju je potrjenih okužb 6 več kot včeraj, v regiji skupno 20, v Sloveniji pa skupaj 35. V celjski bolnišnici se za COVID-19 zdravi 16 oseb, od tega 5 na intenzivni negi.

Danes se je v pisni izjavi javno ponovno oglasila direktorica ZD Šmarje pri Jelšah, Gordana Drimel. Zapisala je, da se v Domu kljub vsem preventivnim ukrepom okužba še vedno počasi širi. Zdravstveno stanje stanovalcev in zaposlenih spremljajo na dnevni ravni in ob najmanjšem sumu odvzemajo kontrolne brise.

Za zdravstveno stanje stanovalcev skrbi zdravniška ekipa ZD Šmarje pri Jelšah in osebno ali preko telefona specialisti iz Splošne bolnišnice Celje. V delovni proces se v pomoč zaposlenim pridružujejo kolegi regionalnih zdravstvenih zavodov, prostovoljci, študenti in Civilna zaščita Šmarje pri Jelšah. Prav tako delo in ravnanje v Domu spremlja pristojna epidemiološka služba. Za vodenje aktivnosti preprečevanja in obvladovanja širjenja ter organizacijskih nalog je skupaj z vodstvom zadolžena koordinacijska skupina, imenovana s strani Ministrstva za zdravje.

Svojce stanovalcev iz Doma redno obveščajo o stanju njihovih bližnjih. Stanovalcem prav tako omogočajo pogovore s svojci preko video in telefonskih kanalov.

Stanje večine izmed 131 okuženih je kljub pridruženim številnim obolenjem stabilno. Trije stanovalci so se že vrnili iz bolnišnice, 31 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, bodo v roku 3 dni odvzeti ponovni brisi.  Prav tako se v delovni proces vrača prva ozdravljena zaposlena.

Tudi s pomočjo številnih donatorjev je za stanovalce poskrbljeno z različnimi priboljški, vitaminskimi dodatki, časopisi, napitki in ostalim.

Kot napovedujejo iz regijskega štaba Civilne zaščite, so v Splošni bolnišnici Celje za šmarski dom upokojencev izdelali akcijski načrt za zajezitev širjenja koronavirusne okužbe. V teh dneh izvajajo čiščenje in razkuževanje prostorov, vzpostavili bodo ločene prostorske cone, tudi ekipe za COVID pozitine in COVID negativne stanovalce, ki jih bodo razdelili glede ena okuženost.V levem delu bloka bodo zdravi varovanci, v desnem pa tisti okuženi. Mešale se ne bojo tudi ekipe zaposlenih.

Danes so izpraznili tretjo etažo in stanovalce preselili nižje.

Pomoč pri premeščanju opreme in dezinfekciji nudijo poklicni gasilci iz Celja ter člani PGD Steklarna Rogaška Slatina.

Situacija v regiji

Po podatkih NIJZ so na območju Savinjsle regije potrjene okužbe v 20 občinah. Število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 10 oseb in jih je na območju regije skupno 236. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem domu starejših občanov (DSO), skupaj 143. Za dva potrjeno okužena se je povečalo tudi število pozitivnih v občini Rogaška Slatina, na 36. V drugih občinah Kozjanskega in Obsotelja številka ostaja enaka.

V vseh 33 občinah ZŠR se izvaja dežurstvo oz. delovanje občinskih štabov CZ v dnevnem času. Danes je bilo skupaj angažiranih 484 pripadnikov sil ZRP na območju Zahodno Štajerske.

graf-okuzeni-regije

R. Č., foto: G. K.