Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Navodila za državljane, ki se vračajo iz tujine


V Sloveniji je po vrnitvi iz tujine za zdrave osebe zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija.

  1. Če ste zdravi, bodo vaše podatke posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki bo za predlagal karanteno na stalnem ali začasnem naslovu v obdobju 14 dni od prihoda v Slovenijo. Ministrstvo za zdravje bo na predlog NIJZ izdalo karantensko odločbo, ki jo boste skupaj z navodili prejeli po pošti priporočeno na stalni ali začasni naslov.
    Do doma ali lokacije bivanja v času karantene se odpeljite po najkrajši poti in brez ustavljanja. Do prejema odločbe se izolirajte (ostanite doma in se izogibajte stikom z drugimi). Če kaj potrebujete iz trgovine, naj vam to dostavijo bližnji oziroma prosite za pomoč Rdeči križ/Civilno zaščito. Za neupoštevanje navodil je predvidena denarna kazen v znesku 400 evrov. 
  2. Če pri sebi opažate bolezenske znake, značilne za okužbo z novim koronavirusom (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje), se takoj izolirajte (prekinite stike z drugimi ljudmi) in obvezno pokličite izbranega zdravnika ali urgentno službo, tam, kjer živite. Po presoji zdravnika boste v izolaciji na domu ali v bolnišnici.
  3. Če na vašem stalnem ali začasnem naslovu ni ustreznih pogojev za karanteno ali izolacijo (npr. nimate možnosti bivanja v lastni sobi ali si gospodinjstvo delite z osebo/-ami, ki jih zaradi njihovega zdravstvenega stanja COVID-19 najbolj ogroža), o tem takoj obvestite mejno policijo, da bo s Civilno zaščito za vas zagotovila ustrezno nadomestno lokacijo v zato določenih hotelskih objektih. Karantensko odločbo in navodila boste prejeli pred nastanitvijo oz. ob njej na tej lokaciji.

Navodilo ne velja: za delovne migrante (dvolastnike) in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali so v tranzitu, ter osebe, ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Navodilo velja za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskega opravljanja del.

Več na uradni spletni strani Epidemija COVID-19.