Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Minister Hojs se je mudil v Rogatcu, kjer je z župani govoril predvsem o migracijah


Minister za notranje zadeve Aleš Hojs s sodelavci je danes, 24. aprila 2020, obiskal Rogatec, kjer se je srečal z župani občin Rogatec, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli. Glavna tema pogovora je bila seznanitev z razmerami na področju nezakonitih migracij na vzhodni meji.

Kot je v izjavi za javnost po srečanju povedal minister Hojs, na tem delu problematika nezakonitih prehodov meje sicer ni tako velika, so pa nezakonite migracije močno prisotne drugje, kot so na primer območja občin Ilirska Bistrica, Črnomelj, Kočevje. »Ugotavljamo, da obstaja velik potencial oziroma zelo velika verjetnost, da se bo migrantski val znova bistveno povečal. Zato je po naši oceni treba aktivirati dodatne sile slovenske policije. Te bomo s popuščanjem epidemije, ki jo pričakujemo v naslednjih dneh, tednih, vsekakor v večji meri intenzivirali na naši južni meji. Vsekakor pa še vedno podpiramo večjo aktivnost oziroma prisotnost slovenske vojske na južni meji,« je dejal Hojs.

Še vedno čuti potrebo po 37.a členu

Ob tem je minister ponovno poudaril potrebo po aktiviranju 37.a člena Zakona o obrambi. Tudi vsi prisotni župani so izpostavili pomembnost te aktivacije pri nadaljnjem varovanju državne meje in izrazili svojo podporo. Prav tako so pohvalili dobro sodelovanje med občinami, policijo in vojsko.

sestanek_dvorec-strmol_01__fitwzk4mcw5odasijbin2jlnju0ngeixq

Hojs se je vsem slovenskim županom zahvalil za njihov velik prispevek pri obvladovanju in zajezitvi epidemije koronavirusa, predvsem pri spoštovanju odloka o začasni prepovedi gibanja. Rezultati v zadnjih dneh nakazujejo možnost, da bi lahko relativno kmalu začeli sproščati ukrepe, je povedal.

Minister je nato obiskal še mejni prehod Dobovec, kjer se srečal z mejnimi policisti.

vir: vlada RS