Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako dostopati do vaše lastnine (zemljišča, vikenda, počitniške prikolice,…) na Hrvaškem?


Odgovor na naslovno vprašanje je: zaenkrat praktično nemogoče. Hrvaška je namreč zaradi pandemije novega koronavirusa uvedla stroge pogoje za vstop v državo.

Preko 100.000 slovenskih lastnikov različnih počitniških nepremičnin na Hrvaškem, ki so to obdobje leta ponavadi izkoristili za predsezonska vzdrževalna dela, tako do nadaljnjega ne more do svojih nepremičnin.

Hrvaška vlada sicer zagotavlja, da bo takoj, ko bodo pogoji to dovoljevali, kot prve v državo spustila prav lastnike nepremičnin. A kdaj bo to, ne ve nihče. In čeprav nekateri predvidevajo, da bi tuji lastniki nepremičnin na Hrvaško lahko vstopali šele po poletni sezoni, tuji turisti pa šele naslednje leto, na Hrvaškem posebej poudarjajo, da so jim ravno slovenski gostje najpomembnejši.

Odlok o prepovedi prehoda hrvaške meje, ki je v veljavo stopil 18. marca, bi moral prenehati 18. aprila vendar ga je hrvaška vlada podaljšala za nedoločen časa.

Mnoge slovenske lastnike nepremičnin na Hrvaškem je pandemija novega koronavirusa postavila v zelo negotov položaj, saj ne vedo kako in kdaj bodo lahko ponovno dostopali do svoje lastnine. Do nadaljnjega jim je namreč to onemogočeno, saj je sosednja Hrvaška popolnoma prepovedala vstop v državo za vse potnike, razen nekaterih izjem. Vstop v državo Hrvaška še naprej dovoljuje za:

  • hrvaške državljane, ki delajo v tujini, a morajo po prihodu v 14-dnevno samoizolacijo
  • državljane EU in tretjih držav s prebivanjem v EU, ki se vračajo domov in jim je Hrvaška tranzitna država, za kar pa potrebujejo predhodno soglasje
  • ukrep prav tako ne velja za dnevne delovne migrante, zdravstvene delavce, diplomate, policiste, delavce civilne zaščite, prevoznike blaga ter dvolastnike, ki imajo obdelovalno zemljo na obeh straneh državne meje.

Ob tem Hrvaška sicer dopušča tudi 14-dnevno karanteno ob plačilu 500 evrov, a le tistim, ki imajo v državi stalno ali začasno prebivališče.

Večini slovenskim lastnikom nepremičnin na Hrvaškem, razen dvolastnikom, ki svojo zemljo obdelujejo na obeh staneh državne meje, je torej dostop do nepremičnin do nadaljnjega onemogočen.

Kaj pa hrvaška turistična sezona?

Hrvaška turistična sezona utegne letos biti odvisna zgolj od domačih turistov. Glede razvoja pandemije se lahko sicer zadeve tudi spremenijo. Hrvaške oblasti tako med scenariji za morebiten prihod tujih turistov preigravajo različne možnosti. Od tega, da bi dovolili prihod zgolj tistim, ki prihajajo iz držav z manj okuženimi, kot jih ima Hrvaška, pa do 15-dnevne karantene, ki bi bila obvezna za tuje turiste.

A to so trenutno zgolj špekulacije. Zaenkrat kaže bolj na to, da se bodo uresničile ocene, ki ponovni množični prihod turistov ne napovedujejo prej kot v roku enega leta.

Hrvaški turistični delavci tako ocenjujejo, da bodo v najboljšem primeru letos dosegli zgolj četrtino lanskega turističnega prometa. A pri tem izpostavljajo, da so jim slovenski goste praktično najpomembnejši, zato se lahko pričakuje, da se bo rešitev za sosedo, če bodo stopnje okuženih ostale pod nadzorom, kot so pri nas trenutno, našle.

foto: pixabay