Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Potrjenih okužb v Sloveniji 34, na KiO še nobene. Prepovedane bodo vse večje prireditve


V soboto, 7. marca, do 15. ure smo v Sloveniji dobili štiri nove potrjene okužbe in sicer z območij Bele Krajine, Maribora in Ljubljane. Vsi dosedanji pacienti so se okužili v tujini, prvega prenosa koronavirusa znotraj Slovenije strokovne službe še niso zaznale.

V nedeljo, 8. marca, je bil v zgodnjih popoldanskih urah potrjen 13. primer okužbe s koronavirusom. Gre za 31-letnico iz Lucije, ki sicer dela v Švici in je redno v stiku z ljudmi. Že pred vrnitvijo v Slovenijo se je slabo počutila, zato je že iz tujine, preko svojcev, pridobila informacije o testiranju. Zaradi netipičnih simptomov, ki jih je kazala, so pristojni najprej ocenili, da testiranje ni potrebno. Včeraj se je nato obolela oseba sama odpravila na urgenco v Izolo, kjer so jo testirali. Stikov z drugimi ljudmi naj ne bi imela, saj je bila po vrnitvi iz Švice v samoizolaciji. Po potrditvi okužbe so jo namestili v Ljubljano na infekcijsko kliniko.

Ostali trije okuženi naj bi bili zdravstveni delavci iz Metlike. Okužen naj bi bil mlajši moški, sicer reševalec iz območja Metlike, ki je bil v stiku z obolelim zdravnikom iz ZD Metlika. Testirali so ga v bolnišnici Novo mesto. Okužbo naj bi potrdili tudi pri dveh medicinskih sestrah iz ZD Metlika.

Ponedeljek, 9. marec je prinesel nove potrjene primere okužbe. Na novo okuženih je 7 ljudi. Podrobnosti še niso znane, je pa znano, da eden izmed okuženih prihaja iz občine, ki do sedaj še ni imela potrjenega primera. Gre za občana iz občine Vodice, ki se je nedavno vrnil s potovanja, njegova pot pa je vodila preko letališča v Benetkah. Trenutno obolelo osebo v skladu s protokolom obravnavajo na infekcijski kliniki v Ljubljani. Njegovi svojci in druge osebe, s katerimi je bila obolela oseba v tesnih stikih, znakov bolezni ne kažejo, so pa preventivno v izolaciji na svojem domu. Pozno zvečer sta bila potrjena še dva dodatna primera, kar je število potrjenih okuženih povzdignilo na 25. Zaenkrat podrobnosti o zadnjih dveh okuženih niso znane, ve se le, da je eden od njiju zdravnik UKC Ljubljana. Med ponedeljkovimi potrjenimi primeri naj bi bila okužena tudi oseba iz vodstva UKC Ljubljana, ki nima stikov z bolniki.

V torek, 10. marca do 18. ure je bilo v Sloveniji potrjenih že 34 primerov okužb s koronavirusom. Večina potrjenih obolelih se je okužila v tujini, gre za 14 primerov. Dobra novica je, da gre pri sekundarnih okužbah za znane osebe iz znanih krogov. Dosedaj je v ljubljanski regiji 15 obolelih, v Metliki 10, v Mariboru 5, v Portorožu 1, za ostale pa še ni podatkov. Med danes potrjenimi primeri naj bi bili tudi trije zaposleni v UKC Ljubljana.

Stopnja tveganja prenosa okužbe se povečuje, zato je minister za zdravje sprejel sklep o  prepovedi zbiranja ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Prepoved velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni.

Šest medicinskih delavcev, s katerimi je bil okuženi zdravnik iz Bele krajine v dokaj tesnem stikov, trenutno ni okuženih.

Predsednik vlade v odhodu Marjan Šarec je za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost v širši sestavi.

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopate v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)

PREBERITE TUDI: Kako bodo v celjski bolnišnici obravnavali paciante s koronavirusom in kako morate ravnati vi