Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova ocena okuženih za občino Šmarje, v samoizolaciji tudi Slatinčani, Podčetrtani in Kozjani


Včeraj smo, glede na število uradno potrjenih in samoizoliranih občanov Šmarja pri Jelšah, izračunali, da je okuženih s koronavirusom preko 300. Glede na današnje podatke ZD Šmarje pri Jelšah o novih odrejenih samoizolacijah ocenjujemo, da je COVID-19 prisoten pri približno 400 občanih Šmarja.

Dobra novica je, da danes zaradi nakazanih težjih simptomov ni bilo potrebno nikogar poslati v bolnišnico Celje. Slaba pa, da je bila samoizolacija odrejena devetim kličočim iz občine Rogaška Slatina, sedmim iz občine Kozje in še dvema dodatnima iz občine Podčetrtek.

Ključno je, da potencialno okuženi občani ne zapuščajo doma, ne hodijo v trgovino in še kam drugam. Nujno potrebne izdelke jim naj na dom prinesejo drugi. Po navodilih občinskih služb naj doma, če ni res nujno, ostanejo tudi ostali prebivalci občin Kozjansko-obsoteljskega, da se širjenje virusa na našem območju kar se da zajezi.

Zaradi različnih bolezenskih stanj so danes do 17. ure v Zdravstveni postaji Šmarje pri Jelšah prejeli 150 klicev občanov, v ZP Kozje, Rogaška in Podčetrtek pa v vsaki po 100 klicev.

V Šmarju pri Jelšah so 42 kličočim odredili samoizolacijo, v občini Kozje že včeraj sedmim, V Podčetrtku tudi danes dvema, v Rogaški Slatini pa devetim, včeraj sedmim in danes dvema. Pri občini Rogaška Slatina niso zajeti morebitni klici v zasebne ambulante.

Na celotnem območju Kozjanskega in Obsotelja danes iz zdravstvenih postaj niso nikogar poslali na obravnavo v Splošno bolnišnico Celje. Kot smo že poročali, so včeraj in predvčerajšnjim naprej poslali pet obolelih.

Dobra novica dneva je, da hrvaška delavka v šmarskem Domu ostarelih ni bila okužena s koronavirusom. Rezultati ostalih testiranih to tega trenutka še niso znani.

Bi pa Zdravstvena postaja Šmarje pri Jelšah v bodoče postala vstopna točka za odvzem brisov. Vsaj tako načrtujejo na višjih ravneh. A trenutno v državi primanjkuje potrebne zaščitne opreme za zdravniško osebje ter osebje domov za ostarele in druge. V ZD Šmarje jo sicer zaenkrat še imajo, ni je pa dovolj na voljo denimo v domu za ostarele.

Kot so pristojni zatrdili na državni novinarski konferenci, se glavnina naporov na državni ravni ta čas usmerja ravno k pridobitvi zadostnih zaščitnih sredstev.

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR: 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)

R. Č., foto: G. K.