Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju potrjen šesti primer, občina bo zaostrila ukrepe


dodano 13.3.  9:10:  Po zadnjih informacijah je v Šmarju pri Jelšah pozitivnih 6 oseb. Skupno na testiranje doslej poslanih 26 oseb. Občina bo sprejela ostrejše ukrepe.

Med prvimi petimi okuženimi so bili učitelji, učenci in starši otrok OŠ Šmarje pri Jelšah. Več testiranih oseb je negativnih. Rezultati testov ostalih še niso znani. Vseh osem testiranih zdravstvenih delavcev ZD Šmarje pri Jelšah je negativnih. Več o tem TUKAJ.

Po hitri reakciji župana in vodstva šole, da že včeraj zvečer odpovedo pouk, so danes v OŠ Šmarje pri Jelšah in podružnice prišli le trije otroci. V šoli je trenutno samo še eden. Uradni sklep za zaprtje šole s strani Ministrstva za izobraževanje pa so na šmarski šoli prejeli šele ob 16:14 uri. Šola bo sicer zaprta vsaj 14 dni, s ponedeljkom pa se zaprejo vse šole po Sloveniji. Trenutno šolo razkužujejo.

Do 10: 30 ure ostajata potrjena 2 primera – učiteljica in učenec. En sum je ovržen, rezultate drugih brisov še čakajo. Ob že pozitivni učiteljici je bilo danes na preverjanje okužbe napotenih 9 zaposlenih v OŠ Šmarje pri Jelšah ter več otrok, ki obiskuje to šolo. Prav tako so na preverjanju okužbe nekateri zaposleni Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. O rezultatih teh testov bomo sproti poročali na Kozjansko.info.

Izjava župana Občine Šmarje pri Jelšah Matije Čakša v zvezi z zaprtjem šole na lastno pest: »Prevzemam polno odgovornost za odločitev, ki sem jo sprejel pozno sinoči; če je ne bi sprejel, bi danes vladal kaos. Na centralni šoli s šestimi podružnicami imamo skoraj tisoč otrok, ki bi jih morali danes evakuirati.«

Včerajšnje obvestilo župana in vodstva OŠ Šmarje o odpovedi pouka v šmarski šoli in podružnicah je očitno pravočasno doseglo starše učencev. Kot je za Kozjansko.info povedal ravnatelj OŠ Šmarje pri Jelšah Mitja Šket, so danes v šolo prišli le štirje otroci, dva v matično in eden v eno od podružničnih šol. Po dva učenca so do 10:30 ure že prišli starši, za enega pa je organizirano varstvo – zanj skrbi učiteljica, poskrbljeno je za malico in starši ga naj bi prevzeli okrog 13. ure.

V šolo so sicer po navodilih ravnatelja zjutraj prišli vsi učitelji, ki so brez simptomov in niso bili v tesnejšem stiku z okuženo učiteljico. Po učiteljskem sestanku in sprejemu učencev, ki so prišli v šolo, je ravnatelj učiteljem odredil delo od doma.

Z ministrstva še ni navodil, ne sklepa o zaprtju šole

Čeprav je potrjena informacija o zaprtju OŠ Šmarje pri Jelšah s strani Ministrstva za izobraževanje že zaokrožila po medijih, pa OŠ Šmarje do 10:30 ure še od ministra Pikala o tem ni prejela sklepa, niti ne kakršnihkoli drugih navodil v zvezi z ravnanjem, nam je potrdil ravnatelj Šket.

Vse učitelje in učence bodo po spletni in elektronski pošti sproti obveščali o situaciji, o napotkih za testiranje oz. potrebnih obiskih zdravstvenih inštitucij.

Po naših neuradnih informacijah je OŠ Šmarje staršem učencev dveh razredov nižje stopnje naročila, da otroci do konca marca ostanejo v samoizolaciji.

Kot smo prvi poročali včeraj, se je, predvidoma na smučanju v Italiji, s koronavirusom okužila učiteljica OŠ Šmarje pri Jelšah. Prejšnji teden je nekaj dni tudi opravljala pouk. Več učencev OŠ Šmarje ter tudi nekateri zaposleni, ki so bili z učiteljico v tesnem stiku, so poslani na testiranje.
Ste vedeli? Otroci niso rizična skupina, so pa odlični prenašalci bolezni in lahko ogrozijo predvsem dedke in babice. Če vas zanima več, preberite članek: Otroci in koronavirus: z njim se okužijo in ga prenašajo, a redko zbolijo.
Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR:

tel. št. 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)

PREBERITE TUDI: Kako bodo v celjski bolnišnici obravnavali paciante s koronavirusom in kako morate ravnati vi

R. Č.

Foto: Background photo created by freepik – www.freepik.com