Ministra Gantar in Cigler Kralj na posvetu v Domu upokojencev Šmarje

26. 3. 2020 19:56

Minister za zdravje Tomaž Gantar ter minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj sta danes obiskala Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah. Namen obiska je bil posvet z vodstvom doma o trenutnem stanju v domu.

Vodstvo razmere v domu zaenkrat nadzoruje, kljub temu, da jih je hitro širjenje virusa nekoliko presenetilo. Danes so namreč v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah potrdili skupaj že 32 okužb z novim koronavirusom. Beležijo pa tudi že dve smrtni žrtvi virusa v domu, sicer pri bolnicah z drugimi kroničnimi boleznimi. Šest oskrbovancev so prepeljali v Bolnišnico Celje.

gantar-cigler-kralj-smarje-tw-1Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob obisku, ki ga je opravil skupaj z ministrom za delo Janezom Cigler Kraljem ugotovil, da imajo zdravstveni delavci in drugi zaposleni v domu, kljub izredno težkim razmeram, stanje pod nadzorom. Ob tem se jim je tudi zahvalil za odlično opravljanje dela.

Gantar je po obisku povedal, da okuženi oskrbovanci v domu starejših Šmarje pri Jelšah ne potrebujejo hospitalizacije, so pa seveda ločeni od drugih, ki bivajo v domu. Ob tem je dejal, da bi lahko prestavitev starejših v drugo okolje predstavljala dodaten stres, zato se za ta korak zaenkrat niso odločili . Seveda pa obstaja možnost, da bo čez čas kdo od njih hospitalizacijo potreboval, je še dodal Gantar. Po njegovem mnenju je število okuženih v šmarskem domu posledica časa, ko še ni bilo nobenih ukrepov in omejitev obiskov.

Minister za delo Cigler Kralj je ob pohvalah domski ekipi izpostavil tudi njihovo dobro sodelovanje z lokalnim štabom civilne zaščite Občine Šmarje, kar je dal za vzorčni primer dobrega sodelovanja. Izrazil je zadovoljstvo nad tem, da se v domu trudijo, da nudijo psihosocialno pomoč tudi svojim zaposlenim, ki razumljivo doživljajo stiske. Dodal je, da zaposleni v domovih trenutno delajo preko svojih zmožnosti in se jim za to še enkrat zahvalil.

Vodstvo in zaposlene je izjemno hitro širjenje virusa presenetilo

Vodstvo in zaposleni doma o stanju v domu pravijo, da jih je izjemno hitro širjenje nekoliko presenetilo. Poleg tega se bolezenski znaki pojavljajo še pri drugih stanovalcih, zato pričakujejo porast potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh. Zaradi tega se v domu že bojijo kadrovskega manjka.

“Virus je izredno agresiven, širi se hitreje, kot smo pričakovali, izvajajo se vsi mogoči ukrepi s sredstvi, ki jih imamo na razpolago,” pravi direktorica doma Gordana Drimelj. Kot izpostavlja, je v samem začetku veljajo prepričanje, da postane človek kužen, ko zboli z znaki virusnega obolenja (povišana telesna temperatura, nahod, slabo počutje, kašelj).  Vendar glede na potek v šmarskem domu, tako pri stanovalcih kot zaposlenih, kjer večina še trenutno na srečo preboleva z blažjo simptomatiko, tega zagotovo ne morejo potrditi.

Odrejene samoizolacije v Šmarju, Rog. Slatini in Šentjurju

Zdravstvena domova Šmarje pri Jelšah in Šentjur sta danes skupaj odredila 62 osamitev potencialno okuženih s koronavirusom. V občini Šmarje pri Jelšah jih je bilo 39, v občinah Šentjur in Dobje 13, v občini Rogaška Slatina pa 6. Štiri paciente, dva iz Šmarja in dva iz Šentjurja, so odpeljali na pregled v Bolnišnico Celje.

foto: twitter

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X