Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ministra Gantar in Cigler Kralj na posvetu v Domu upokojencev Šmarje


Minister za zdravje Tomaž Gantar ter minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj sta danes obiskala Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah. Namen obiska je bil posvet z vodstvom doma o trenutnem stanju v domu.

Vodstvo razmere v domu zaenkrat nadzoruje, kljub temu, da jih je hitro širjenje virusa nekoliko presenetilo. Danes so namreč v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah potrdili skupaj že 32 okužb z novim koronavirusom. Beležijo pa tudi že dve smrtni žrtvi virusa v domu, sicer pri bolnicah z drugimi kroničnimi boleznimi. Šest oskrbovancev so prepeljali v Bolnišnico Celje.

gantar-cigler-kralj-smarje-tw-1Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob obisku, ki ga je opravil skupaj z ministrom za delo Janezom Cigler Kraljem ugotovil, da imajo zdravstveni delavci in drugi zaposleni v domu, kljub izredno težkim razmeram, stanje pod nadzorom. Ob tem se jim je tudi zahvalil za odlično opravljanje dela.

Gantar je po obisku povedal, da okuženi oskrbovanci v domu starejših Šmarje pri Jelšah ne potrebujejo hospitalizacije, so pa seveda ločeni od drugih, ki bivajo v domu. Ob tem je dejal, da bi lahko prestavitev starejših v drugo okolje predstavljala dodaten stres, zato se za ta korak zaenkrat niso odločili . Seveda pa obstaja možnost, da bo čez čas kdo od njih hospitalizacijo potreboval, je še dodal Gantar. Po njegovem mnenju je število okuženih v šmarskem domu posledica časa, ko še ni bilo nobenih ukrepov in omejitev obiskov.

Minister za delo Cigler Kralj je ob pohvalah domski ekipi izpostavil tudi njihovo dobro sodelovanje z lokalnim štabom civilne zaščite Občine Šmarje, kar je dal za vzorčni primer dobrega sodelovanja. Izrazil je zadovoljstvo nad tem, da se v domu trudijo, da nudijo psihosocialno pomoč tudi svojim zaposlenim, ki razumljivo doživljajo stiske. Dodal je, da zaposleni v domovih trenutno delajo preko svojih zmožnosti in se jim za to še enkrat zahvalil.

Vodstvo in zaposlene je izjemno hitro širjenje virusa presenetilo

Vodstvo in zaposleni doma o stanju v domu pravijo, da jih je izjemno hitro širjenje nekoliko presenetilo. Poleg tega se bolezenski znaki pojavljajo še pri drugih stanovalcih, zato pričakujejo porast potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh. Zaradi tega se v domu že bojijo kadrovskega manjka.

“Virus je izredno agresiven, širi se hitreje, kot smo pričakovali, izvajajo se vsi mogoči ukrepi s sredstvi, ki jih imamo na razpolago,” pravi direktorica doma Gordana Drimelj. Kot izpostavlja, je v samem začetku veljajo prepričanje, da postane človek kužen, ko zboli z znaki virusnega obolenja (povišana telesna temperatura, nahod, slabo počutje, kašelj).  Vendar glede na potek v šmarskem domu, tako pri stanovalcih kot zaposlenih, kjer večina še trenutno na srečo preboleva z blažjo simptomatiko, tega zagotovo ne morejo potrditi.

Odrejene samoizolacije v Šmarju, Rog. Slatini in Šentjurju

Zdravstvena domova Šmarje pri Jelšah in Šentjur sta danes skupaj odredila 62 osamitev potencialno okuženih s koronavirusom. V občini Šmarje pri Jelšah jih je bilo 39, v občinah Šentjur in Dobje 13, v občini Rogaška Slatina pa 6. Štiri paciente, dva iz Šmarja in dva iz Šentjurja, so odpeljali na pregled v Bolnišnico Celje.

foto: twitter