Lahko Rogaška Slatina postane novo večje žarišče koronavirusa?

31. 3. 2020 11:29

Občina Rogaška Slatina je s 23 potrjenimi primeri koronavirusa na 4. mestu med slovenskimi občinami. A po naši oceni dejansko število okuženih s COVID-19 v slatinski občini presega 150 občanov.

Kljub vsemu  razmere v občini še niso primerljive s tistimi v sosednjem Šmarju pri Jelšah. In bo strogem upoštevanju ukrepov državnih in lokalnih oblasti se občina Rogaška Slatina še vedno lahko izogne večjemu poslabšanju razmer.

V Šmarju pri Jelšah je Slovenska vojska včeraj razkuževala Zdravstveni dom.

V Sloveniji imajo le MO Ljubljana, sosednje Šmarje pri Jelšah in občina Metlika večje število potrjenih okužb s koronavirusom od občine Rogaška Slatina. A pomembno pri tem je, da gre širjenje, pa tudi število opravljenih testiranj, ki dajejo potrjene primere, v občinah Šmarje in Metlika predvsem na račun prisotnosti virusa znotraj domov upokojencev. Številnim ljudem s simptomi koronavirusa se namreč zgolj ob klicu v zdravstveni dom odredi samoizolacija in okužbo, če ni večjega poslabšanja bolezni, prebolevajo doma.

Število odrejenih samoizolacij v občini Rog. Slatina je, v primerjavi s Šmarjem in Šentjurjem/Dobjem še razmeroma nizko. Sklepajoč po nekaterih informacijah v ZD Šentjur samoizolacije odrejajo nekoliko širše kot v postajah ZD Šmarje.
Število odrejenih samoizolacij v občini Rog. Slatina je, v primerjavi s Šmarjem in Šentjurjem/Dobjem še razmeroma nizko. Sklepajoč po nekaterih informacijah v ZD Šentjur samoizolacije odrejajo nekoliko širše kot v postajah ZD Šmarje.

In v občini Rogaška Slatina so do danes v Zdravstveni postaji Rog. Slatina odredili 80 samoizolacij. Četrtino vseh samo minuli ponedeljek, kar je največ do zdaj in bi lahko nakazovalo, da se okužba širi. Resda se ob 654 odrejenih samoizolacijah v sosednji občini Šmarje pri Jelšah slatinska številka zdi nizka, a v slatinski statistiki niso zajete morebitne samoizolacije, odrejene od zdravnikov zasebnih ambulant. Prav tako je bila prva okužba v slatinski občini potrjena nekaj dni po šmarski, obenem pa se iz obstoječih podatkov lahko sklepa, da se ta ni nenadzorovano širil vsaj teden dni preden je bila okužba prepoznana, kot se je to zgodilo v OŠ Šmarje pri Jelšah.

Vodstvo občine se je z odpovedjo prireditev ter pozivi k zaprtju lokalov odzvalo že pred potrjeno okužbo na njenem območju, takoj po pozitivnem testu dijaka ŠC Rogaška Slatina in po sumu okužbe učenca II. OŠ Rogaška Slatina (pozneje je bil ovržen) pa je štab CZ občine ukrepe še zaostril. Danes je v občini Rogaška Slatina prepovedano gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, dostop na javna mesta in površine, gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča itd., seveda z nekaterimi izjemami, ki jih lahko preverite na spletni strani občine.

Kontakti štaba Civilne zaščite Občine Rogaška Slatina: 

e-pošta: cz@rogaskaslatina.si

Roman KROPEC, poveljnik Občinskega štaba CZ, GSM: 051 647 310
Marko DROFENIK, namestnik poveljnika OŠ CZ, GSM:  041 583 648

Župan Kidrič: “zavedajmo se, kako krhki smo in odvisni drug od drugega”

Da so bili v občini Rogaška Slatina predpisani samoizolacijski ukrepi spoštovani pravočasno in dosledno, je prepričan tudi župan mag. Branko Kidrič. Pred dnevi je v nagovoru občanov izrazil upanje, da bodo s skupnimi močmi sposobni zajeziti širjenje virusa, pri čemer je posebej izpostavil, kako pomembno je predpisane ukrepe strogo upoštevati tudi v bodoče.

Poudarja, da so v občini uspešno vzpostavili sistem pomoči na prostovoljcih, s pomočjo katerih dnevno poskrbijo za vse dostave občanom Zahvaljuje se tudi občanom, ki veliko nesebične pomoči izvajajo neposredno na terenu ter vsem drugim, ki so v tem času priskočili na pomoč. Prav tako poziva gospodarske in druge subjekte v občini, ki bi imeli na zalogi razpoložljivo zaščitno opremo, pa je ta čas ne potrebujejo, da jo namenijo za pomoč zdravstvenim in drugim ustanovam, ki so v prvih vrstah boja proti virusu.

Celoten nagovor slatinskega župana si oglejte v spodnjem videu.

Nagovor župana Branka Kidriča občanov:

V Šmarju razkuževali Zdravstveno postajo

Veterinarska enota Slovenske vojske je včeraj, na prošnjo uprave, izvedla dezinfekcijo celotnega ZD Šmarje pri Jelšah. “Za dezinfekcijo smo zaprosili zaradi velike okuženosti celotnega območja Šmarje pri Jelšah ter tudi zaradi prvega pozitivnega testa naše zaposlene sodelavke,” nam je povedala direktorica Jasna Žerak.

kot je poudarila, je Slovenski vojska dezinfekcijo opravila ponoči, tako, da ni bil moten delovni  proces. “Dezinficirali smo vse prostore. Slovenski vojski, veterinarski enoti se iskreno zahvaljujemo,” dodaja direktorica.

R. Č.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
153 queries in 2,955 seconds.