Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z julijem 2020 brezplačni prevozi za upokojence tudi med kraji Kozjanskega in Obsotelja


S 1. julijem 2020 bo tudi upokojencem na voljo brezplačna uporaba medkrajevnega potniškega prometa.

V naših krajih sicer že obstajajo nekatere oblike brezplačnega prevoza za upokojence. V občini Šmarje pri Jelšah je namreč pred dvema mesecema začel voziti Prostofer, ki omogoča brezplačen prevoz starejših občanov po različnih opravkih, v občini Rogaška Slatina pa je bil z letošnjim junijem uveden brezplačen tedenski avtobusni prevoz za starejše občane iz različnih naselij v Rogaško Slatino.

brezplacen-javni-promet-upokojenciPred prazniki so poslanci sprejeli novelo zakona, po kateri bo tudi upokojencem, od 1. julija 2020 naprej, na voljo brezplačna uporaba medkrajevnega potniškega prometa. Kot so ob sprejetju novele zakona poudarili na Ministrstvu za infrastrukturo, so bili upokojenci doslej namreč edina družbena skupina brez ugodnosti pri medkrajevnem javnem potniškem prometu.

Ob tem bodo lahko tudi mladi registrirani in kategorizirani športniki s statusom dijaka ali študenta subvencionirano vozovnico uporabili za prevoz na vadbe in tekme. Omogočili bodo tudi brezplačne prevoze gibalno oviranim študentom in invalidom.

Sprejeta novela zakona je eden izmed korakov k zadanemu cilju, ki predvideva polne avtobuse in vlake. V ta namen so se v preteklosti že začeli izvajati določeni ukrepi, kot naprimer enotne vozovnice javnega potniškega prometa v nekaterih mestih, hitre povezave med večjimi kraji in prestolnico, s 1. julijem pa naj bi se znižale še cene mesečnih imenskih vozovnic.